SF dropper politi- undersøgelse

Et ni minutter langt filmklip dokumenterer ifølge SF, at partiets ungdomsaktion intet havde med det optrin at gøre, som tirsdag tvang Dansk Folkepartis ledelse med Pia Kjærsgaard i spidsen til at fortrække fra en demonstration på Christiansborg Slotsplads.

Pia Kjærsgaard, da hun tirsdag i forbindelse med demonstrationerne på Christiansborg Slotsplads, blev ført væk af sine sikkerhedsvagter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Sagen er fuldt belyst, og SF havde intet at gøre med det angreb på Pia Kjærsgaard og den øvrige ledelse i Dansk Folkeparti, som tvang dem til at flygte fra slotspladsen foran Christiansborg under demonstrationerne tirsdag.

Det mener SFs formand Villy Søvndal, der i går slikkede sårene efter torsdagens voldsomme konfrontation med Pia Kjærsgaard under åbningsdebatten i Folketingssalen, hvor Pia Kjærsgaard ville have ham til at tage afstand fra sin ungdomsorganisation på grund af overfaldet. Det ville Villy Søvndal ikke, for han troede ikke på, at SFU havde været med, og da en gruppe kaldet Socialistisk Ungdomsfront (SUF) senere meddelte, at den stod bag, truede han med en politiundersøgelse af sagen, hvis ikke Pia Kjærsgaard sagde undskyld. Men den undersøgelse er nu droppet.

»Man undersøger ting, man er tvivl om og ikke ting, der er fuldt belyst,« siger Villy Søvndal.

I stedet har SF bedt Folketingets Udvalg for Forretningsorden om at se på sagen. Her ønsker SF at få udvalget til at sikre, at en debat ikke en anden gang bliver afsporet af et opgør, som det skete torsdag. Desuden fastholder han kravet om en undskyldning, selvom han ikke har store forhåbninger om, at den kommer.

DF: Ingen undskyldning
Det har han heller ikke grund til at have. For Pia Kjærsgaard mener ikke, at den nye film dokumenterer noget som helst.

»Det ændrer jo ingenting. Jeg kan ikke bruge det til noget, at nogen har taget nogle billeder. Jeg var til stede på Slotspladsen, og sagen er, hvad jeg har oplevet, og det holder jeg fast i. SFU var med i det her, de var nede på Slotspladsen,« siger Pia Kjærsgaard, der tilføjer om SFs dokumentation, at den »lader mig fuldstændig kold«.

Hun kunne genkende SFerne fra SUFerne (der var klædt ud som Robin Hood), fordi »de kom med deres bannere, og de stod med deres brochurer«.

Desuden siger Pia Kjærs-gaard, at SFUernes chikane må være sket, før filmen er optaget.

»Det hele begyndte jo inde midt på slotspladsen, hvor vi kommer ned ad Folketingets store trappe og går ud på slotspladsen. Og der går vi så ind i mængden og prøver at finde de her social- og sundhedsassistenter, og dem mødte vi da også nogle af. Og så rager vi ind mellem de her unge mennesker, der står med bannere og løbesedler osv, og hvor det tætter mere og mere til, jo længere vi opholder os der. Og jeg bliver rådet til af sikkerhedsvagterne og livvagterne, at nu er det vist på tide at jeg finder en vej ud. Og det gør jeg jo så, og så er det, at de følger efter, de der Robin Hood-fiduser,« siger Pia Kjærsgaard.

Men den forklaring stemmer ikke overens med, hvad man ser i filmen. For den starter med, at Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl står i afslappet snak med flere demonstranter, før SUF’erne i Robin Hood-kustumer tager affære.

»Det minder om en retssag, hvor man skifter forklaring hele tiden, som sagen skrider frem,« siger Villy Søvndal, som understreger, at han ikke sætter spørgsmålstegn ved, om Pia Kjærsgaard blev forulempet, og at han tager afstand fra det.

Folketingets formand, Christian Mejdahl, der også er formand for Udvalget for Forretningsorden, vil ikke kommentere SFs henvendelse til udvalget, før han har set den. Han understreger, at der er vide rammer for debatten i Folketinget, men han siger om debatten torsdag:

»Jeg synes, det var lidt synd, at den debat, som egentlig ikke havde noget med åbningstalen at gøre, kom til at overskygge en åbningsdebat.«