SF: Dødsstød til whistleblowerordning er gift for demokratiet

Regeringen bør trodse ekspertudvalgs anbefalinger og sikre offentligt ansatte fuld ytringsfrihed, lyder det fra SFs retsordfører. Partiet er klar til at tage sagen op i Folketinget.

Læs mere
Fold sammen

Det et stort demokratisk problem, hvis regeringen lægger den såkaldte whistleblowerordning for offentligt ansatte i graven.

Sådan siger det fra SFs retsordfører, Karina Lorentzen (SF), efter Berlingske kan berette, at regeringens eget ekspertudvalg fraråder at indføre ordningen.

»Det er gift for demokratiet, hvis folk i den offentlige sektor holder sig tilbage med at bruge deres ytringsfrihed, for det er nødvendigt at kende konsekvenserne af politiske prioriteringer. Derfor har vi voldsomt behov for at beskytte offentligt ansatte mod en fyring eller en degradering, når de fortæller om kritisable forhold på deres arbejdsplads,« siger hun.

For tre år siden slog den nyvalgte regering på tromme for større ytringsfrihed for de ansatte i regioner, kommuner og stat, men det advarer ekspertudvalget altså mod.

I en rapport, som regeringen ikke har ønsket at offentliggøre endnu, men som Berlingske kender indholdet af, fraråder udvalget, at man ved lov pålægger offentlige myndigheder at oprette et uafhængigt nævn, som offentligt ansatte anonymt kan informere om problematiske eller ligefrem ulovlige forhold på arbejdspladsen.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) fortæller til Berlingske, at hun lytter til udvalgets anbefalinger, men hun kommer også lægge ører til skarp kritik fra SF, hvis regeringen skrinlægger ordningen, forsikrer Karina Lorentzen.

»Før valget var vi enige i rød blok om, at der var et stort behov her. I SF står vi ved, at, at der skal lovændringer til - vi ønsker stadig et nævn og et værn mod fyring, og vi er parate til at teste regeringen på det her i folketingssalen,« siger hun.