SF: Der skal findes penge til den grønne omstilling

SF mener ikke, at man kan finde pengene til den grønne omstilling uden at øge statens indtægter.

En ambitiøs klimapolitik koster penge, og derfor må staten kradse nogle flere af slagsen ind.

Nogenlunde sådan er udgangspunktet for SF, der lørdag forhandler med Mette Frederiksen om, hvordan en mulig kommende S-ledet regering skal føre klima- og miljøpolitik.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, siger på vej ind i forhandlingslokalet, at man ikke kan levere på målet om at reducere CO2-udspillet med 70 procent i 2030, hvis ikke statskassen får tilført flere penge.

- Vi kan ikke alene finansiere det på det økonomiske råderum, for så får vi udfordringer med at finde penge til velfærd.

- Der er ikke penge nok i de modeller, der er blevet fremlagt. Vi har vores plan for en finansiering, og så må vi tage den derfra, siger hun.

SF vil blandt andet have øget topskatten for de allerrigeste og foreslår også at hæve arbejdsmarkedsbidraget.

Socialdemokratiet har andre finansieringsforslag, og det samme gælder Enhedslisten. Derfor ligger et kompromis om økonomien i den grønne omstilling ikke lige på den flade hånd.

- Jeg tror ikke, at det bliver nemt, heller ikke på klimaområdet. Men de unge har bedt os ældre om at levere på helt store udfordringer, der er lige nu.

- Jeg tror også, at vi alle har en interesse i at nå hinanden. Det handler om en seriøs global udfordring, som vi skal have løst. Det skal vi som politikere tage ganske alvorligt, siger hun.

/ritzau/