SF: Danske muslimers holdning til Israel er uinteressant

SFs udenrigsordfører er ikke bekymret over, at halvdelen af landets muslimer vil afskaffe Israel som stat. Jeg er dybt uenig, men ikke bekymret, siger han.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Står det til halvdelen af landets herboende muslimer, så er der ikke noget, der skal hedde staten Israel.

Det er ikke ligefrem en opfattelse, der harmoniserer særlig godt med linjen i dansk udenrigspolitik, men det bekymrer alligevel ikke Holger K. Nielsen (SF), tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører for SF.

»Jeg er dybt uenig i den opfattelse, for jeg synes da selvfølgelig, at Israel skal eksistere som stat. Men jeg synes ikke, det er særlig interessant eller problematisk, at så mange har den holdning,« siger Holger K. Nielsen.

I en undersøgelse, Wilke har foretaget for Jyllands-Posten, ytrer et repræsentativt udsnit af danske muslimer deres holdning til staten Israel. 50,4 procent er af den overbevisning, at staten ikke bør eksistere, mens 34,9 procent anerkender Israels ret til at eksistere.

Ifølge Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen (DF), kan en del af forklaringen være, at røde partier som SF og Enhedslisten har italesat Israel som den store skurk i konflikten i Mellemøsten, mens Palæstina er blevet fremstillet som offeret.

Den kritik har Holger K. Nielsen dog kun hovedrysten til overs for.

»Det er noget vrøvl. Alle kender Søren Espersen egne relationer til Israel, han forsvarer alt, Israel gør, og han italesætter deres politik på en helt anden måde. Det her handler ikke om, hvad vi siger herhjemme, men om at palæstinenserne bliver dagligt undertrykt på enhver tænkelig måde,« siger Holger K. Nielsen.

Han står fast på, at det i øjeblikket er Israel, der står i vejen for den tostats-løsning, han mener bør være målet.

»Den israelske regering har blokeret ethvert tilløb til en tostats-løsning de senere år. Det er Netanyahu (israelsk premierminister, red.), der er hovedproblemet. Jeg agter ikke at forsvare Israel. Man kunne jo prøve at spørge danskerne, om de synes, Israels ageren er i orden,« siger Holger K. Nielsen og understreger, at han er uenig i et flertal af danske muslimers syn på Israel.

»Men jeg er også dybt uenig med de 22 procent, der stemmer på Dansk Folkeparti, men derfor behøver det jo ikke være et problem. Det er politisk uenighed,« siger han.