SF: Borgmestre har ret i dagpengekritik

To borgmestre fra den københavnske vestegn mener, at Dagpengekommissionen er en syltekrukke og vil have reglerne lempet med det samme. SF bakker borgmestrene op.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke godt nok, at regeringens dagpengekommission først kommer med sine anbefalinger til et mere fleksibelt dagpengesystem efter det kommende folketingsvalg i efteråret 2015.

Sådan lyder meldingen fra borgmestrene fra Ishøj og Brøndby i torsdagens Berlingske, og de får nu klar opbakning fra SFs arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen (SF).

»Jeg mener, at borgmestrene har fuldstændig ret i deres kritik. Jeg håber virkelig, at der bliver et stort folkeligt pres, så dagpengesystemet kan blive forbedret - også inden det næste folketingsvalg,« siger han.

Problemet med det nuværende dagpengesystem er ifølge de to vestegnsborgmestre blandt andet, at man skal arbejde et helt år, før man har genoptjent retten til dagpenge, når først man er faldet ud af systemet. Og det er SFs arbejdsmarkedsordfører helt enig i.

»Det er nærmest umuligt for 133.000 ledige at arbejde et år for at genoptjene retten til dagpenge, for så mange jobs er der slet ikke. Det er for skrapt, og det er en uholdbar situation, fordi der er tale om mennesker, som gerne vil arbejde,« siger Eigil Andersen.

Genoptjeningskravet bevirker, at mange mennesker bliver tabt på gulvet, og derfor mener SF, at det skal sættes ned til et halvt år frem for det nuværende krav på et år. Og Eigil Andersen hæfter sig ved, at også flere lokale partiforeningsformænd hos Socialdemokraterne er enige.

»De lokale partiforeningsformænd mener også, at der skal gøres noget ved blandt andet arbejdskravet. Så vi står i en situation, hvor en væsentlig del af Socialdemokraterne mener, der skal gøres noget, men hvor partiledelsen åbenbart ikke mener det samme,« siger han.

Over for Berlingske afviser blandt andre Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S), at det er politisk muligt at gøre mere ved dagpengesystemet lige nu. Det er en melding, som Eigil Andersen ikke giver meget for.

»Det er jo bare et spørgsmål om, at regeringen selv skal ændre kurs. Hvis Socialdemokraterne og Radikale Venstre selv skifter mening, så er det jo muligt at gøre mere. På den måde er det op til regeringen selv,« siger han.

SF vil stille som hovedkrav til finanslovsforhandlingerne, at det skal være lettere at genoptjene retten til at få dagpenge, og også Enhedslisten vil kræve forbedringer på dagpengeområdet.