SF: Bertel Haarder lyver

Sundhedsminister Bertel Haarder lyver om, hvorfor Sundhedsministeriet ikke udleverede omstridt rapport om privathospitalerne til rigsrevisor, mener SF.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Også sundhedsminister Bertel Haarder (V) beskyldes nu for at lyve i den omfangsrige sag om mulig overbetaling af privathospitalerne. Anklagen om løgn kommer fra SFs sundhedsordfører Jonas Dahl i kølvandet på, at Bertel Haarder i går fastslog, at rigsrevisor selv indirekte har erkendt, at han ikke bad om at få udleveret den omdiskuterede rapport om betalingen til privathospitalerne.

I rigsrevisor Henrik Otbos brev til Statsrevisorerne i går, skriver Otbo, at "havde jeg været vidende om rapporten i beretningsforløbet, ville jeg have insisteret på at få den udleveret." Med de ord har han jo bekræftet, at han ikke bad om det, lød påstanden således fra Bertel Haarder i går over for Ritzau:

- Han skriver i hvert fald, at han ikke har insisteret på det, sagde Haarder.

Den udlægning får SF til at skyde med skarpt.

- Bertel Haarder kommer med en lodret løgn. Han taler decideret usandt, når han gentagne gange bliver ved med at sige, at rigsrevisor ikke har bedt om at få materialet udleveret. Bertel Haarder bør give rigsrevisor en uforbeholden undskyldning, siger Jonas Dahl.

Vil hive Haarder i samråd

Han henviser til, at rigsrevisor Henrik Otbo i går fremlagde udførlig dokumentation for, at han mindst seks gange over en periode på knap et år specifikt spurgte til Sundhedsministeriets arbejde med den omdiskuterede rapport om betaling af privathospitalerne - uden at få det udleveret. I samme anledning gentog rigsrevisoren sin oplysning om, at Sundhedsministeriet havde givet ham en mundtlig garanti for, at han havde fået alt relevant materiale udleveret - hvilket som bekendt ikke viste sig at være tilfældet, da Sundhedsministeriet ikke udleverede den omstridte rapport.

- Humlen i den her sag er, at Bertel Haarder prøver at tvære ansvaret af på rigsrevisor selv om ansvaret soleklart er blevet placeret i Sundhedsministeriet. Men Bertel Haarder fortsætter åbenbart Venstres fokus i den her sag med konsekvent at angribe rigsrevisor i stedet for at anerkende, at de med vilje har forholdt rigsrevisor vigtige oplysninger, siger Jonas Dahl, der nu vil sende et brev til Haarder med krav om at trække sine udtalelser tilbage.

- Ellers hiver vi ham i samråd, fastslår Jonas Dahl.

Bertel Haarder afviste i går over for Ritzau enhver snak om løgn.

 - Det kan du da ikke sige. Jeg har blot refereret ministeriets opfattelse. Det er jo ikke at lyve, lød det fra Bertel Haarder.