SF: Bankunion skal tøjle uansvarlige banker

Finanskrisen viste, at banksektoren opererer på tværs af landegrænser, og derfor er der brug for en bankunion, der kan regulere bankerne, mener SF, der ikke ser noget behov for en folkeafstemning om dansk deltagelse.

SF er stor tilhænger af en bankunion med et banktilsyn, der skal »tøjle uansvarlige banker« og sikre EU mod en ny finanskrise, der kaster folk ud i arbejdsløshed og det, der er værre. Partiets formand, Pia Olsen Dyhr (SF), roser derfor regeringen for at tage et skridt mod dansk deltagelse i bankunionen.

»Det er altafgørende, at vi får bedre styr på bankerne og den finansielle sektor, for ellers er det os forbrugere, der i sidste ende kommer til at betale for, at der er kaos i bankerne. Det så vi, da vi havde bankkriserne gennem 00erne. Det har vi ikke lyst til at opleve igen,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Regeringen har torsdag præsenteret en længe ventet analyse af de juridiske og økonomiske aspekter af et dansk medlemskab af bankunionen. På den baggrund vurderer regeringen, at det er bedst for Danmark at gå med i ordningen - og at der desuden ikke er behov for en folkeafstemning. Og den vurdering er SF enig i.

»Når det både handler om en afviklings- og en tilsynsmekanisme fra EUs side i forhold til danske banker, så skal det altid gå gennem danske myndigheder. Derfor ser vi ikke noget problem i, at det ikke skal til folkeafstemning,« siger Pia Olsen Dyhr.

Hvornår Danmark skal gå med i bankunionen, der blandt andet indebærer et fælles europæisk banktilsyn, er endnu uvist. Ifølge SF kan det dog kun gå for langsomt med at få »tøjlet« den finansielle sektor, selv om det selvfølgelig ikke skal hastes igennem, understreger formanden:

»Banksektoren er for længst blevet international, men reguleringen halter efter, og det var medvirkende til, at bankkrisen ramte os så hårdt. Bankunionen giver os grænseoverskridende værktøjer til at bekæmpe den grænseoverskridende finansielle uansvarlighed.«

Både Enhedslisten og Liberal Alliance advarer mod, at danskerne risikerer at komme til at hæfte for uansvarlige sydeuropæiske banker. Men med bankunionen er det direkte modsatte ifølge Pia Olsen Dyhr tilfældet:

»Med bankunionen lægger man op til, at bankerne selv skal polstre sig, at de selv skal afsætte penge til dårlige, urolige tider. Derfor er det en smule misvisende, hvad Enhedslisten påstår.«