SF baner vej for skattereform

Skatten på arbejde skal ned med 15 milliarder, foreslår SF. Dermed er en »ambitiøs« skattereform tættere på, mener skatteminister Kristian Jensen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen får nu uventet hjælp i bestræbelserne på at gennemføre en større skatte­reform til foråret.

Som det første parti på Christiansborg melder SF nu konkret ud med planer om næste års skattereform. Partiet ønsker at sænke såvel beskæftigelsesfradrag som topskat for i alt 15 mia. kr.

»SF vil sætte skatten på arbejde mærkbart ned, især for de lavest lønnede. Vi vil forhøje beskæftigelsesfradraget med ti mia. kr. og samtidig bruge fem mia. kr. på at hæve beløbsgrænsen for, hvornår man skal betale topskat,« siger SFs skatteordfører, Jesper Petersen.

Skatteminister Kristian Jensen (V) glæder sig over udspillet, for det vil gøre det nemmere at få gennemført en »ambitiøs« skattereform, mener han.

»SF har jo tidligere ment, at de nuværende marginalskatter ikke er noget problem. Så jeg glæder mig over, at de nu er kommet på bedre tanker,« siger Kristian Jensen.

Forurening skal koste
DF-leder Pia Kjærsgaard giver udspillet en kold skulder: »SF sidder næppe med ved forhandlingsbordet, når vi er ved målstregen.«

VKOs skattepakke fra sidste år var på i alt ti mia. kr. Regeringen har hidtil ikke ønsket at sætte tal på, hvor stor næste års planlagte skattereform skal være, men så sent som i mandagens udgave af Berlingske Tidende slog skatteministeren fast, at der vil blive tale om »massive skattelettelser«.

Pengene til skattelettelserne vil SF finde ved at øge skatten på forurening, hæve selskabsskatten og sætte loft over fradrag for pensionsindbetalinger.

Forslaget rykker samtidig topskattegrænsen op med 50.000 kr. til 397.000 kr. Det vil betyde, at hver tredje af landets en million topskatteydere slipper for at betale topskat, fremhæver Jesper Petersen.