SF-bagland: Dårlig idé med pointsystem

Det er på ingen måde i orden at udlændinge skal jagte point for at få lov til at bo i Danmark med deres danske ægtefælle, lyder det fra SFs lokalformænd, som dermed presser Villy Søvndal.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens SFs ledelse taler positivt om at indføre et pointsystem for familiesammenføring, møder partiformand Villy Søvndal nu massiv modstand i sit eget bagland. Et pointsystem for ægtefæller, der gerne vil til Danmark og bo med deres danske ægtefælle, er en dårlig idé, lyder det fra 67 pct. af de SF-lokalformænd, der har taget stilling til spørgsmålet i et rundspørge fra Berlingske Research, hvor cirka halvdelen af de 107 lokalformænd har svaret. Kun 13 pct. er tilhængere af et pointsystem.

SF-formand i Gribskov Peter Berthelsen kalder det »et spørgsmål om menneskesyn«.

»Det er imod almindelig ordentlighed og redelighed at lade et pointsystem være bestemmede for, om udenlandske ægtefæller kan få lov til at komme ind i Danmark,« siger han.

Lokalformand i Helsingør Jannik Augsburg er enig:

»Familiesammenføring er for mig noget med kærlighed, og hvis jeg har et familiemedlem, som arbejder i udlandet og forelsker sig i en kæreste der, og gerne vil have den kæreste med til Danmark, så skal det ikke styres efter et pointskema,« siger han.

Er gået for vidt

En lang række lokalformænd mener i det hele taget, at Villy Søvndal er gået for vidt i udlændingepolitikken, viser rundspørget.

»SF er gået ind på for mange stramninger i udlændingepolitikken, og det kan jeg ikke lide,« siger Gribskovs SF-formand, mens Herlevs lokalformand, Keld Rasmussen, mener, at SF i nogen grad er drejet for langt til højre og er ved at lægge sig for tæt op ad Socialdemokraterne i udlændingepolitikken.

»Fornuftige mennesker som Villy Søvndal bør sætte foden ned, for grænsen er nået i forhold til, hvor langt SF skal gå i udlændingenpolitikken. Det er ikke sjovt længere,« siger Keld Rasmussen.

Afventende partitop

Med modstanden mod et pointsystem bakker SF-baglandet op om de to markante SF-folketingsmedlemmer Ôzlem Cekic og Kamal Qureshi, der trods partitoppens ordre om at vente med at tage stilling, har advaret imod at oprette et pointsystem. Cekic fik i TV 2 Nyhederne i aftes skæld ud af Villy Søvndal. Samme Søvndal ønskede i går ikke at kommentere på sit eget bagland. Men det ville gruppenæstformand og integrationsordfører Astrid Krag gerne. Og hun fastholder, at der kan være fordele ved et pointsystem, hvis det skrues rigtigt sammen.

»Virkeligheden er, at der er et stort flertal for et pointsystem både på Christiansborg og i befolkningen - uanset hvad SF gør. Så spørgsmålet er, om vi vil forsøge at påvirke det, og sikre at det bliver rimeligt eller melde os ud og lade Pia Kjærsgaard diktere det hele som hun plejer,« siger Astrid Krag.

Kritikken fra baglandet kommer på et tidspunkt, hvor Villy Søvndal i forvejen er under pres fra den tætte alliancepartner, Socialdemokraterne, der allerede har udtalt sig i positive toner om VKOs nye pointsystem, der belønner sprogkundskaber, uddannelses- og erhvervserfaring.

SF-toppen har da også gjort sig bestræbelser på ikke at få baglandets holdning frem. Under tre timer efter Berlingske Research sendte en mail ud til lokalformændene med en række spørgsmål om pointsystem og udlændingepolitik, gik partitoppen i aktion, erfarer Berlingske Tidende. Lokalformændene modtog en mail underskrevet af både Villy Søvndal og gruppeformand Ole Sohn, som appelerede til at afvente regeringens lovforslag, der i detaljer viser det nye pointssystem.

»En større fejde på et endnu ikke fuldt belyst område er kun til gavn for VKO,« skriver Søvndal og Sohn.