SF: Ansatte skal forvalte firmaers overskud

SF vil give medarbejdere i private firmaer indflydelse på dele af overskudet for at bekæmpe finanskrisen. Forslaget skal ind i S-SF-R-regeringsgrundlaget.

De Radikale kalder SF's forslag for »gammeldags« og er »af princip imod«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SF går nu i krig mod virksomhedsejeres helt basale ret til selv at bestemme over deres eget overskud. Som et ekko fra 1970ernes dogmatiske økonomiske diskussioner vil SF i stedet tvinge virksomhedsejerne til at lade medarbejderne forvalte pengene.

I weekenden holder partiet landsmøde, hvor 600 delegerede skal vedtage en reform af partiets principprogram, som skal danne grundlag for de ting SF vil have med ind i et regeringsgrundlag, og et af punkterne er at give ansatte i virksomheder mere magt over produktionsmidlerne.

»Det skal ses som et forsøg på, at udvikle demokratiet på arbejdspladserne og lave en mere moderne erhvervspolitik. Når vi har en udvikling, hvor den finansielle sektor har optrådt med en grådighed og en griskhed, som jeg aldrig har kendt mage, hvor et hav af virksomheder er kommet i uføre og må lukke. Der vil det da være meget fornuftigt, hvis medarbejderne havde haft lidt indflydelse,« siger SFs finansordfører Ole Sohn.

Helt konkret har partiets hovedbestyrelse fremsat et forslag, som tvinger virksomheder til at kanalisere en del af overskuddet over i en pulje, som medarbejderne bestemmer over. De kan så f.eks. vælge at investere dem i at udvikle virksomhedens produkter og øge medarbejdernes egne kompetencer.

SFs forretningsudvalg med partileder Villy Søvndal og gruppeformand Ole Sohn i spidsen har ganske vist fremsat et mildere udgave af samme forslag, hvor ledelsen på virksomheden ikke er sat helt ud af indflydelse.

Radikale principielt imod
Hos de Radikale er man ikke glad for udsigten til, at SF kommer løbende med sådanne krav i en mulig regering med SF og Socialdemokraterne. Det uanset hvilket af de to forslag, som baglandet vælger:

»Det er jeg principiel modstander af. Jeg kan ikke se, hvorfor staten skal gå ind og blande sig i virksomhedernes overskud,« siger den Radikale finansordfører, Morten Helveg Petersen.

»Det er ikke vores politik. Jeg synes, det lugter lidt af en gammeldags opfattelse af kapitalister med høj hat og stor cigar,« fortsætter han.

SFs forslag til en ny erhvervspolitik bringer minder frem fra 1970erne, hvor fagbevægelsen og Socialdemokraterne forsøgte at indføre »Økonomisk Demokrati« (ØD).

Dengang Svend Auken (S) var arbejdsminister, Anker Jørgensen statsminister og Poul Nyrup Rasmussen en ung fremadstormende cheføkonom i LO. De tre diskuterede bl.a., hvordan arbejderklassen kunne få mere indflydelse på produktionsapparatet, og et af forslagene var at lade medarbejderne få del i overskuddet og bestemme, hvordan det skulle geninvesteres.

Det lykkedes aldrig at indføre ØD, og tanken faldt helt til jorden under den borgerlige Schlüter-regeringen.

ØD skal redde DK
Men ifølge hovedbestyrelsesmedlem og folketingskandidat, Balder Mørk Andersen skal dette forslag opfattes, som SFs forsøg på at genoplive ØD:

»Økonomisk Demokrati er en tanke, som vi meget gerne fremfører på ny. I finanskrisetider tror jeg faktisk, at det vil gavne medarbejdernes lyst til at arbejde, og det vil hjælpe på bundlinjen i virksomhederne,« fortæller han.

I SF er der vidt forskellige bud på, hvilket af de to forslag, som partibaglandet vil satse på. Men Berlingske Tidende ringede i går til en lang række medlemmer af SFs omkring 40 mand store hovedbestyrelse, og af de 12, det lykkedes at komme i kontakt med, var de ti positive over for Villy Søvndal og Ole Sohns milde ændringsforslag.

Politisk ordfører i Venstre, Peter Christensen mener dog, at begge forslag er et forsøg på at indføre ØD ad bagvejen: »Det vil have effekt som det gamle ØD-forslag, som en meget høj selskabsskat, hvilket vil gøre det meget mindre attraktivt at drive virksomhed i Danmark.«