SF anklager Ryanair for at underminere danske job

SF støtter fagbevægelsens kamp for at indgå overenskomst for de ansatte i flyselskabet Ryanair, der torsdag løfter sløret for sin store satsning med billige ruter til og fra Københavns Lufthavn.

Læs mere
Fold sammen

Det er med SFs støtte, at fagbevægelsen går til kamp for at få tegnet overenskomster for de ansatte i flyselskabet Ryanair.

Det siger partiets arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen (SF), der kalder lavprisselskabets lønninger for social dumping.

»Det er uacceptabelt, at danske job bliver undermineret med social dumping - også når det foregår ti kilometer oppe i luften i et fly,« siger Eigil Andersen.

Ryanair lancerer torsdag sine planer for en stor satsning med billige flyruter ind og ud af Københavns Lufthavn. Men Flyvebranchens Personale Union (FPU) har udtrykt bekymring for lavprisselskabets lønpolitik. Ryanairs ansatte har nemlig meget sjældent en overenskomst, og hvis det irske lavprisselskab skal til at flyve til og fra København, skal forholdene være i orden, lyder det fra FPU.

Det har ført til, at der er varslet konflikt over for selskabet. Og ifølge DR Nyheders oplysninger har forbundene i LO-familien meldt sig klar til en sympatikonflikt.

Formand for FPU Thilde Waast fortæller til Avisen.dk, at Ryanair betaler sine stewardesser hen ned til 7.500 kroner om måneden på kontrakter, hvor de ikke får løn under sygdom eller ferie.

Det er ifølge SF en »sulteløn«:

»Lønninger på 7.500 kroner om måneden før skat og ingen løn under sygdom er nedværdigende og helt urimeligt. Der er tale om en sulteløn, som ingen lønmodtagerfamilier i Danmark kan leve af,« siger Eigil Andersen.

Varslet om konflikt betyder, at ingen af medlemmerne af FPU må arbejde for Ryanair. Og hvis de resterende LO-forbund går med i konflikten, kan det få vidtrækkende konsekvenser for flyselskabet.

For hvis Ryanair ikke går med til at tegne en overenskomst for stewardesser og piloter, der flyver til og fra København, kan det ende med, at andre faggrupper som portører og flymekanikere også vil overveje at nedlægge arbejdet, skriver Avisen.dk.

Eigil Andersen erklærer, at han bakker op om en eventuel sympatikonflikt fra de resterende LO-forbund.

»Vi støtter, at fagbevægelsen vil lave en fuldt ud lovlig sympatikonflikt, så Ryanair bliver nægtet at få brændstof på flyene og ikke kan få mad om bord, ligesom passagererne heller ikke kan få deres bagage med, fordi ingen fagforeningsmedlemmer vil håndtere disse kufferter i lufthavnen,« siger Eigil Andersen.

Ryanair har ikke ønsket at kommentere sagen over for DR Nyheder, men skriver i en mail, at selskabet overholder alle EU-regler.