SF afviser fædres krav om kendskab til graviditet

SFs familieordfører mener ikke, at fædre skal have ret til at få oplyst, hvis en kvinde venter deres barn, som Foreningen Far foreslår. De Radikale tvivler på, at lovgivning er den rigtige vej at gå.

Anne Baastrup (SF) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er umiddelbart ikke flertal i regeringen for, at en mand skal have ret til at få oplyst, når en kvinde venter hans barn. Både SF og De Radikale stiller sig tvivlende over for forslaget, som Foreningen Far lancerer i Berlingske mandag.

Familieordfører Anne Baastrup (SF) har svært ved at forestille sig, hvad konsekvensen skal være for de kvinder, som ikke oplyser den kommende far om sin graviditet.

»Man kan jo ikke tvinge en kvinde til at komme med oplysninger, som hun ikke vil. Jeg har svært ved at se, hvad fordelen skulle være for faderen, og jeg har svært ved at se, hvordan man kan forlange, at den kommende mor skal overholde den her pligt,« siger hun.

»At kvinden skulle have sådan en pligt, og at det skulle forbedre muligheden for at få et godt forhold, det tror jeg ikke på. Det er til gengæld vigtigt, at både forældre og børn få et godt forhold til hinanden, når børnene er kommet til verden,« tilføjer Anne Baastrup.

De Radikales familieordfører, Zenia Stampe (R), fortæller, at partiet ikke har diskuteret spørgsmålet, og at hun derfor ikke kan sige, om De Radikale er for eller imod.

»Jeg forstår godt fædrenes behov, og jeg ser det som et udtryk for, at de også gerne vil tage ansvar for børnene og værne om deres ret til at være far og børnenes ret til at have en far. Derfor synes jeg, det er en vigtig debat og et legitimt ønske,« siger Zenia Stampe.

»Jeg er bare ikke sikker på, at lovgivning er den rigtige vej. Jeg synes, det er svært at overskue konsekvenserne af en sådan lovgivning. Man kan jo ikke afvise, at der findes både fædre og mødre, som egentligt foretrækker, at den anden ikke får at vide, at der er et barn på vej,« siger hun.

SFs Anne Baastrup peger på, man nødig skal komme i en situation, hvor den kommende far presser moderen til en abort, fordi han har fået at vide, at hun er gravid.

»Man kan komme i den situation, hvor den kommende far presser moderen til en abort, måske i lande, hvor det er muligt at få sen abort. Det, synes jeg, er en meget central vinkel,« siger hun.

»Hvis en mand ikke ønsker at blive far med den kvinde, som han har samleje med, så må man beskytte sig selv. Sværere er det ikke,« siger Anne Baastrup.