SF afviser bistandsstop til Uganda

I stedet for at droppe dansk støtte til Uganda, som har vedtaget ny anti-homolov, vil SF hellere bruge pengene som en løftet pegefinger i et samlet pres fra Vesten.

SFs udviklingsordfører, Özlem Cekic (SF). Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Det er forfærdeligt, at et stort flertal i Ugandas parlament har vedtaget en lov, som betyder, at landets borgere kan idømmes fængsel på livstid for gentagende homoseksuel adfærd. Men det betyder ikke, at Danmark skal stoppe med at sende penge til det afrikanske land, mener SFs udviklingsordfører, Özlem Cekic (SF).

»Jeg tror ikke, man skal droppe støtte, men bruge den til at presse Uganda. Det, der bliver den politiske opgave lige nu, er at samle og mobilisere den modstand, der er imod denne her lov i Vesten, til at presse Uganda maksimalt til, at præsidenten trækker lovforslaget tilbage,« siger hun.

Loven er vedtaget af parlamentet i Uganda, men præsident Yoweri Museveni skal godkende den, før den træder i kraft. Og det vil Özlem Cekic forhindre.

»Hvis det bliver realiseret, bliver det en katastrofe. Derfor skal man gøre, hvad man kan for, at denne her lov ikke træder i kraft. Der er faktisk den god mulighed lige nu for at lægge en maksimalt pres på præsidenten for, at han kan afvise loven,« siger hun.

Homoseksualitet er allerede ulovligt i Uganda, så den nye lov skærper straffen ved overtrædelse og kriminaliserer desuden offentlig fremme af homoseksualitet, hvilket vanskeliggør rettighedsorganisationers arbejde i landet.

Loven har fået Venstre og Dansk Folkeparti til at kræve, at alle bistandskroner fra Danmark til Uganda fastfryses.

»Jeg synes nogle gange, at DF er for pacifistisk og siger »åh, det er forfærdeligt, vi må hellere trække os ud«, men det hjælper ikke de homoseksuelle. Vi skal sige, »ja, det er forfærdeligt, nu skal vi se, hvad vi kan gøre for at ændre det«,« siger Özlem Cekic.

Homofobi er udbredt i det dybt kristne Uganda. Bøsser og lesbiske bliver ofte udsat for vold og trusler, og menneskerettighedsaktivister melder om lesbiske, der bliver udsat for »korrigerende« voldtægter.