SF afviser afgiftsforslag: »Vi skal hellere skrue ned, så folk drikker øl i stedet for hård spiritus«

Det vil være dårligt for sundheden, hvis man sænker afgiften på spiritus. Det mener SF, som ikke tror, det vil skade konkurrenceevnen.

Jonas Dahl (SF) advarer mod en nedsættelse af spiritusafgiften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afgifterne på spiritus skal ned for at trække noget af den omdiskuterede grænsehandel hjem i danske butikker, mener erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Men selv om det kan give ekstra kontanter i kasseapparaterne rundt om i landet, er det en meget dårlig idé, lyder det fra SFs sundhedsordfører, Jonas Dahl (SF).

»Vi har massive problemer med alkohol og de sundhedsskadelige effekter, det har. Derfor nytter det ikke at skrue op for alkoholprocenten, vi skal hellere skrue ned, så folk drikker øl i stedet for hård spiritus,« siger han.

Argumentet for at sænke afgiften kommer fra Dansk Erhverv, der mener, at der er store gevinster at hente ved at sænke afgiften med 20 procent.

Ifølge beregninger fra organisationen vil det kun koste omkring otte millioner kroner at sænke spiritusafgiften med 20 procent, fordi størstedelen af det tabte provenu vil blive tjent ind igen.

Marie Louise Thorstensen, politisk konsulent i Dansk Erhverv, vurderer, at en afgiftslettelse vil styrke danske virksomheders konkurrenceevne og dermed trække noget af grænsehandlen hjem til Danmark.

Men den forklaring er ikke meget værd, mener Jonas Dahl, der peger på, at spiritussen ikke er dansk produceret.

»Det er skotsk whisky eller caribisk rom, der bliver solgt. Det er ikke ting, der er produceret i Danmark. Det vil måske betyde noget i forhold til grænsehandlen, men det er ikke et argument i sig selv for, at man skal fjerne afgifter på den hårde sprit. Vi har problemer med alkoholmisbrug i Danmark,« siger han.

Men kigger man på tidligere erfaringer, er det ifølge Dansk Erhverv ikke korrekt, at forbruget stiger med lavere afgifter.

Da spiritusafgiften senest blev reduceret i 2003, betød det nemlig et fald i danskernes forbrug, lyder det fra organisationen.

»Det er et eksempel på den såkaldte lagereffekt. Det vil sige, at forbrugerne har et merforbrug på grund af de store mængder, som de køber med hjem fra grænsen og har stående i hjemmet,« siger Marie Louise Thorstensen.

Den danske afgift på spiritus er i dag 150 kroner pr. liter ren alkohol, og statskassen tjente i 2013 1,1 milliarder kroner på spiritusafgift.