SF ærgrer sig over haltende psykiatribehandling

Diskrimineringen af sindslidende fortsætter, mener SF, som finder det utilfredsstillende, at psykiatriske patienter venter i længere tid på behandling, end ventelisterne fortæller.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er behov for at ligestille psykiatrien og sindslidende med fysiske sygdomme.

Sådan lyder det fra SFs sundheds- og psykiatriordfører, Özlem Cekic (SF), efter flere aktører fra psykiatrien i Jyllands-Posten kritiserer, at sindslidendes behandlingsforløb er præget af store forsinkelser, selvom ventelisterne fortæller det modsatte.

Patienterne kommer med udgangspunkt i ventelisterne således hurtigt i behandling, men fra den første og indledende samtale kan ventetiden på videre behandling være lang.

»Det er rigtigt ærgerligt, for vi ved, at jo hurtigere man kan sætte en behandling i gang, jo større chance er der for, at folk også kommer sig. Ventetiden er tit med til, at sygdom bliver forværret,« siger Özlem Cekic til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun mener, det er politikernes ansvar at gøre noget ved situationen:

»I en lang periode har psykiatrien råbt på flere ressourcer, mens politikerne bare har lukket øjnene og hele tiden hældt penge i de fysiske sygdomme. Og det er de resultater, vi ser nu.«

Ifølge SF-ordføreren afspejler forsinkelserne i de sindslidendes behandlingsforløb mangel på ressourcer, og hun kritiserer både Socialdemokraterne og Venstre for ikke at have øremærket penge direkte til psykiatrien i partiernes sundhedsudspil.

»Når de ikke har det, så fortsætter diskrimineringen af psykisk syge. De ressourcer, vi hælder i kræftområdet - dyr medicin og så videre - skal også være tilgængelige for mennesker, som har en sindslidelse, så de kan komme sig og få hjælp til at leve med deres sygdom,« understreger hun og fastslår:

»Sundhedsudspillene burde også have haft ressourcer til sindslidende, så der var hænder og behandling nok, så ventetiderne var korte og folk kunne komme sig hurtigere og blive raske.«