SF: 100.000 på privathospital viser pengemangel i det offentlige

Når regionerne sidste år sendte 100.000 patienter til behandling på privathospitaler, viser det, der bliver prioriteret for få ressourcer til de offentlige hospitaler, mener SF.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Debatten om offentlige versus private hospitaler er på dagsordenen igen, da nye tal viser, at over 100.000 patienter sidste år blev behandlet på privathospitaler. En markant stigning i forhold til antallet året før, som får SF til at advare mod udhuling af det offentlige sundhedssystem.

»Jeg synes først og fremmest, man skal gøre, hvad man kan for at få tilstrækkelige ressourcer i det offentlige, så det kan behandle selv, for det offentlige har kompetencen. Det er sindssyg vigtigt, at vi ikke udhuler det offentlige, og når man sender patienter videre til det private, så sender man også pengene videre. Det betyder, at det offentlige får færre penge at gøre godt med,« siger sundhedsordfører Özlem Cekic (SF).

Trafikken fra de offentlige til de private hospitaler nærmer sig nu rekordårene i slutningen af 00erne, da regionerne sendte 110.000 patienter videre om året for at sikre dem et hurtigere forløb og reducere ventelisterne, fremgår det af en ny opgørelse fra Danske Regioner. Stigningen kommer, efter at regeringen i september 2013 indførte den såkaldte udredningsret, som skal sikre, at syge hurtigt og senest inden for en måned får at vide, hvad de fejler, skriver Berlingske.

»Det er udtryk for, at der ikke er nok ressourcer til, at man kan leve op til lovgivningen. Og man skal altid huske, at de private tager de lette sygdomme, de tager ikke de psykiatriske eller ældre patienter, som kræver en ekstra indsats,« siger Özlem Cekic.

Får den borgerlige blok magten efter valget, kan det tyde på, at de private hospitaler får endnu mere travlt. I en kronik i Berlingske har lederne af de fire partier for nylig bebudet, at ventetiderne skal forkortes yderligere og patienterne skal have flere rettigheder, så de i større udstrækning kan kræve at komme på privathospital på det offentliges regning, hvis ventetiderne på de offentlige sygehuse overskrider bestemte tidsfrister.

»Det er jo ikke en nyhed, at de borgerlige partier med Lars Løkke i spidsen gerne vil forgylde de private hospitaler. Jeg synes, at det må være mest afgørende, at patienten er i centrum, og ikke privathospitalerne,« siger Özlem Cekic.