Sexorgie, gavekort til vælgerne og et frieri i avisannonce. Her er valgkampens vilde historier

Valgkampen op mod kommunalvalget 21. november har budt på flere opsigtsvækkende historier. Se et udpluk af dem her.

En af de mere spektakulære sager, der dukkede op i valgkampen, var sagen om politikeren fra Syddjurs, der blev anklaget for rufferi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fravalgte byrådsmøde for sexorgie

Byrådsmedlem i Syddjurs Kommune og formand for familieudvalget, Per Zeidler fra Social Liberal Borgerliste, er ifølge Ritzaus oplysninger sigtet for rufferi i forbindelse med sexorgier i et tidligere forsamlingshus i Vejle.

Et af orgierne fandt angiveligt sted samtidig med et byrådsmøde. Zeidler er efterfølgende blevet afsat som udvalgsformand og har sygemeldt sig fra byrådsarbejdet og trukket sit kandidatur.

Erstatning for brækket arm

Byrådskandidat for Det Sorte Register i Haderslev Ole Eli Christiansen brækkede armen under en vælgerdebat, fordi han faldt ned fra scenen.

Han krævede efterfølgende erstatning på en million kroner, men endte med at indgå et forlig, der ikke dræner kommunens pengekasse: Han får dækket udgifter til en ødelagt telefon, medicin og transport til og fra sygehuset.

Han vil også få hjælp til at tage sine valgplakater ned efter valget.

Kandidat delte gavekort ud til vælgere

Charlotte Biskup (K) måtte trække sig som kandidat i Lyngby-Taarbæk Kommune, efter at hun i valgkampen uddelte gavekort sammen med en opfordring om at stemme på hende.

Gavekortet var på 300 kroner til en haveservice i Ølstykke, der hedder Den Grønne Trold, som ejes af en privat ven af Charlotte Biskup.

Kaldte partifæller for uægte

DF'eren Per Hauge, der stillede op til kommunalvalget i Solrød, blev ekskluderet fra partiet med omgående virkning for illoyalitet. Årsagen var følgende tekst på hans valgplakat:

- Hvorfor bruge din stemme på den uægte vare = nummer et og to på DF's liste, når du med byrådsmedlem Per Hauge nummer tre på listen kan få den ægte lokalpolitiker?

Kandidat bifaldt sterilisation af flygtninge

Nye Borgerlige ekskluderede partiets spidskandidat i Frederikssund, Morten Johan Lintrup, efter at han bifaldt sterilisation af muslimske rohingya-flygtninge i Bangladesh.

Hans navn står dog stadig på listen, da den ikke kan laves om, og han opfordrer derfor folk til at stemme ham ind som uafhængigt medlem.

Fældet for at opfordre til etnisk udrensning

Kandidat for Nye Borgerlige i Esbjerg Johnny Boalth Lambertsen har trukket sit kandidatur og meldt sig ud af partiet efter afsløringer af, at han gentagne gange har fremsat voldelige ytringer på sociale medier.

Han har blandt andet opfordret til etnisk udrensning og skrevet "skyd dem ned og lad dem ligge" om to personer, der skulle have slået en buschauffør.

Kandidat ekskluderet for racistisk mail

Lars Kiil, der var opstillet for Nye Borgerlige i kommunalvalget i Gentofte Kommune og regionsrådsvalget i Region Hovedstaden, blev ekskluderet, efter at han havde sendt en racistisk mail til en stor gruppe borgere.

I mailen kaldte han blandt andet muslimer for en kræftsvulst, anklagede jøder for at stå bag den afrikanske og mellemøstlige indvandring i Europa og skrev om få at få kulturradikale landsforrædere op mod muren.

Frieri i avisannonce

Folketingsmedlemmet Morten Marinus (DF) friede til sin kæreste, partifælle og byrådskandidat i Helsingør Freja Södergran, i en avisannonce på forsiden af Helsingør Dagblad.

Svarmulighederne i annoncen lød: 1: Ja, det vil jeg meget gerne. 2: Måske. 3: Hvad tror du selv. 4: Jeg vil hellere brække en arm. Hun svarede ja.

18-årig fik video med afbrænding af sin valgplakat

Jonas Haase (S), der opstiller i Aabenraa Kommune, fik tilsendt en video, hvor ukendte gerningsmænd brænder hans valgplakat af, mens de siger "så er der ild i bøssen".

Den 18-årige socialdemokrat er for nylig sprunget ud som homoseksuel og ser afbrændingen som en homofobisk hetz. Sagen er meldt til politiet.

Annoncebommert udløste panik

Ugeavisen Esbjerg udkom med et annonceomslag på fire sider med alle Venstres kandidater. Ved en fejl stod der, at annonceomslaget var købt og betalt af Esbjerg Kommune.

Det er ikke alene ulovligt, det var også forkert, og det har Venstre siden haft travlt med at understrege alle steder.

Spidskandidat beskyldte FCM for slavehandel

Henrik Kraglund, der er spidskandidat for Fælleslisten i Ikast-Brande, beskyldte på et valgmøde fodboldklubben FC Midtjylland for at drive sort slavehandel:

- Det er til at brække sig over, at FCM henter 14 år gamle drenge i Nigeria og tjekker, om de er dygtige nok. De giver dem godt nok lidt skolegang. Bliver de vraget, sendes de retur. Det er da sort slavehandel.

Han har fået en irettesættelse af partiet, der tager afstand fra udtalelsen, og han fortryder selv vendingen "sort slavehandel", men fastholder sin kritik.

Kandidat blev kaldt Hitlers

Den radikale kandidat Katja Hillers fra Skanderborg Kommune blev ved en fejl kaldt Katja Hitlers i en valgannonce i Ry Ugeavis.

Fejlen lå hos avisen, og selv om Hillers var "træt af den", trak hun også lidt på smilebåndet, fordi hun "står for det direkte modsatte" af den tyske diktator, udtalte hun til TV2.

Ungdomshuset inviterede til valgtæsk

Ungdomshuset i Københavns Nordvestkvarter inviterede til "valgtæsk", hvor programmet stod på at makulere valgkort og smadre valgplakater. I invitationen på Facebook lød det:

- Vi gider ikke fejre de politikere, der i minutiøse detaljer skal ruinere vores lokalsamfund de næste fire år. Vi vil tæske dem!

Opslaget vakte ikke overraskende harme blandt de kandidater, der stod til tæsk.

Alternativet og sexgynger

Efter anklager om sexkrænkelser og en vild festkultur i Alternativet, kom det dagen før valget frem, at partiets afdeling i København ville holde valgfest med sexgynger og mørkerum på homobaren Monastic.

Der var dog tale om en misforståelse, der beror på, at baren normalt er udstyret med sexgynger og mørkerum - men ingen af delene vil være en del af valgfesten.

Gratis bryllup på rådhuset

Både tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) og Venstres spidskandidat i København, Cecilia Lonning-Skovgaard, har gratis holdt bryllupsreception på Københavns Rådhus.

Sagen var medvirkende årsag til, at Anna Mee Allerslev trak sig fra politik, selv om hun efterbetalte 65.000 kroner for lån af hallen. Cecilia Lonning-Skovgaard har også meddelt, at hun vil betale, når hun får en regning.

Kilder: Ritzau, JydskeVestkysten, Altinget, Adresseavisen Syddjurs, DR, Herning Folkeblad, Århus Stiftstidende, Sjællandske Medier, Ry Ugeavis, Ugeavisen Esbjerg, Helsingør Dagblad, Radio24syv, Berlingske, TV2 Lorry.

/ritzau/