Sex på skoleskemaet - i gymnasiet og på Borgen.

For første gang bliver sexundervisning nu tilbudt på ungdomsuddannelserne i anledning af Sex & Samfunds kampagne Uge Sex. Også på Christiansborg var der i dag undervisning i sex.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sexundervisning skal ikke længere være forbeholdt eleverne i folkeskolen. Det mener foreningen Sex & Samfund, som nu rykker undervisningen et trin op af stigen til landets gymnasie-, htx- og hhx-elever - og sågar ind på Christianborg. Det sker med den årligt tilbagevendende kampagne, Uge Sex, der bliver skudt i gang i næste uge. Tidligere har kampagnen udelukkende været rettet mod eleverne i folkeskolen, men det lavede et succesfuldt pilotprojekt på ungdomsuddannelserne sidste år om på. Der er nemlig et dilemma, når det kommer til seksualundervisning til unge, mener Se & Samfunds formand Christian Graugaard:- Seksualundervisning er obligatorisk i folkeskolen, men ikke på ungdomsuddannelserne, selvom det er i denne periode - hvor de unge er 15-16 år - at de fleste bliver seksuelt aktive, siger han.

Men det er ikke kun ungdomsuddannelserne, der i 2012-versionen af Uge Sex får glæde af seksualundervisning. På Christiansborg blev 12 politikere i går sat i stævne af Sex & Samfund for at skyde Uge Sex-kampagnen i gang. Politikerne skulle igennem øvelser og diskutere en række problemstillinger sammen med Line Anne Roien, Sex & Samfunds nationale projektmedarbejder.

- Ingen svar er rigtige eller forkerte, sagde hun undervejs.

Politikerne blev blandt andet bedt om at diskutere, hvad den fiktive Thomas skulle gøre for at få en kæreste, samt i hvilken rækkefølge politikerne ville prioritere de seksuelle rettigheder.

Det er blandt andet, hvad Sex & Samfund mener er effektiv seksualundervisning anno 2012. Alle fordomme om en kejtet lærer, der sætter kondomer på dildoer og får folk til at rødme, skal manes til jorden. Derfor er det Sex & Samfunds ønske, at den nuværende seksualundervisning optimeres. Ifølge Line Anne Roien er der i dag nemlig flere mangler:

- Dels synes de unge, at seksualundervisningen er for fjern. De savner, at man tager udgangspunkt i dem selv. Meget af undervisningsmaterialet er desuden utidssvarende, fx ser mange stadig en tegnefilm fra 1980’erne. Og endelig mangler vi mere fokus på mangfoldighed, at man for eksempel ikke bare kan være hetero-, men også homoseksuel, siger hun.

Formand for Danske Skoleelever, Vera Rosenbeck, kan godt genkende billedet:

- Mit generelle indtryk af seksualundervisningen er ikke godt. Det kommer meget an på, hvilken lærer man har, og vi har brug for nogen, der siger, at sex ikke kun er det, man ser i pornofilm, mener hun.

Tilbage på Christiansborg er politikerne fuldt tilfredse med dagens seksualundervisning:

- Jeg husker selv seksualundervisningen som noget med en kuffert fuld af præventionsmidler. Det var pinligt, og man blev rød i hovedet. Det her handler om, at de unge åbner op, og det er en moderne undervisningsform, socialdemokraternes forskningsordfører Kirsten Brosbøl.