»Selvfølgelig skal de have bomber i hovedet, de dumme skiderikker«

Dansk Folkeparti vil sende de danske F16-fly tilbage til Irak, så snart det er muligt. Men virkeligheden skal respekteres, og der skal lyttes til en militærfaglig vurdering, lyder det.

Arkivfoto: Marie Krarup, Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandatet til det danske F16-bidrag i Irak udløber 1. oktober, hvor flyene trækkes hjem.

Stod det til Dansk Folkeparti, havde man gerne bibeholdt et »skarpt« bidrag til missionen mod Islamisk Stat (IS) i Irak, men nedslidte fly og overanstrengt personale har ændret på det ønske.

»Vi skal lytte til den militærfaglige vurdering. Grunden til, at vi har trukket F16-flyene hjem, er, at det slider for hårdt på vores folk. De skal gerne sendes ud igen, når det er muligt, men vi bliver nødt til at have respekt for virkeligheden,« siger forsvarsordfører Marie Krarup (DF).

Hun understreger, at Dansk Folkeparti bestemt ikke ønsker at neddrosle kampen mod IS.

»Det er ikke fordi, vi ikke synes, det er fornuftigt at kaste bomber i hovedet på Islamisk Stat. Selvfølgelig skal de have bomber i hovedet, de dumme skiderikker,« siger Marie Krarup.

Regeringen fik torsdag i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn bred opbakning til at tage de danske F16-kampfly hjem fra Irak og erstatte dem med en mobil radarstation.

Efter regeringens plan skal flyene på vingerne igen i løbet af det næste år, men de Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader (K) har et andet ønske: Flyene skal senest sendes tilbage til Irak til foråret, siger han i fredagens Berlingske.

Han mener, at F16-flyenes andre opgaver i Østersøen og Arktis skal nedprioriteres, så flyene kan komme hurtigere af sted.

Men det er Marie Krarup lodret uenig i.

»Jeg synes, at nærforsvaret af Danmark er ualmindeligt vigtigt. Det er jeg ikke enig med Naser Khader i. Men det her viser, at det er et område, vi skal prioritere i fremtiden. Jeg vil gerne være med til at sende dem ud igen, så snart det er muligt, men jeg vil ikke være med til at nedprioritere nærforsvaret på den bekostning,« siger hun.

De danske F16-kampfly trækkes hjem fra Irak, fordi flyene angiveligt trænger til at blive repareret, og fordi flymekanikerne har klaget over, at de er overanstrengt.

Og når flyene nu skal erstattes, er Marie Krarup glad for, at Danmark sender en mobil radarstation til Irak.

»Det er et efterspurgt bidrag, så jeg synes, det er et godt bidrag. Men jeg havde også godt set, at vi havde bibeholdt vores F16, fordi jeg vil meget gerne bidrage med noget skarpt. Men det må vi se i øjnene, at vi ikke kan i øjeblikket,« siger Marie Krarup.