Seks ministre fik at vide, at ordre om at slå alle mink ihjel ville være ulovlig: »Hele regeringen må træde tilbage«

Allerede 1. oktober blev regeringen skriftligt orienteret om, at der manglede lovhjemmel til at slå alle mink i Danmark ihjel. Alligevel blev dette ikke bragt op på det møde, hvor beslutningen blev truffet.

Justitsminister Nick Hækkerup (t.h.) samt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (t.v.) fik 1. oktober besked om, at en aflivning af alle mink ville være ulovlig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Seks ministre var blevet orienteret om, at der ikke var lovhjemmel, da regeringen gav en ulovlig ordre om at kræve alle mink i Danmark slået ned.

Det fremgår af den redegørelse, der er blevet offentliggjort onsdag.

Allerede 1. oktober – en måned inden regeringen tog sin beslutning på et møde i Koordinationsudvalget 3. november – fik regeringens covid-19-udvalg forelagt en sag, hvor Miljø- og Fødevareministeriet på skrift gjorde det klart, at det vil kræve ændret lovhjemmel at aflive alle mink i Danmark.

I covid-19-udvalget sidder seks af regeringens ministre, herunder justitsminister Nick Hækkerup (S), sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og finansminister Nicolai Wammen (S), der alle sidder i regeringens koordinationsudvalg, hvor regeringen 3. november traf beslutning om den ulovlige ordre.

»Skulle smitteudviklingen udvikle sig yderligere, vil mere vidtgående tiltag, som for eksempel aflivning af alle mink i Danmark, eventuelt kombineret med et midlertidigt eller permanent forbud mod hold og avl af mink, kunne overvejes,« lød det i materialet til sagen, fremgår det af redegørelsen:

»MFVM (Miljøministeriet, red.) vurderer endvidere, at et sådant tiltag forudsætter ændret lovgivning på området.«

Derudover fremgik det i materialet til udvalget:

»MFVM, JM (Justitsministeriet, red.) og SUM (Sundhedsministeriet, red.) forbereder den tekniske afklaring af det fornødne lovgrundlag, såfremt der sidenhen måtte træffes beslutning om aflivning af alle minkbesætninger i et geografisk område eller i hele landet.«

At det ikke var lovgrundlag for at aflive alle mink i Danmark, er altså blevet forelagt seks ministre i regeringen – herunder tre fra Koordinationsudvalget, som traf beslutningen.

Alligevel blev den viden ikke bragt op på det afgørende møde i Koordinationsudvalget, hvor beslutningen blev truffet, fremgår det af redegørelsen.

Af redegørelsen fremgår det videre, at der på mødet i covid-19-udvalget, hvor materialet var blevet fremlagt, ikke blev diskuteret den manglende lovhjemmel. Her blev det derimod besluttet, at der »iværksættes en aflivning af alle minkbesætninger, der er konstateret covid-19-smittede, er under mistanke for covid-19-smitte, og geografisk er lokaliseret inden for en radius af 7,8 kilometer fra en smittet eller smittemistænkt besætning«, ligesom at »covid-19-smitteudviklingen fortsat følges nøje, og at regeringen vil blive forelagt et nyt beslutningsoplæg, hvis de faglige myndigheder vurderer, at smitteudvikling i minkbesætninger skulle give behov for iværksættelse af yderligere tiltag«.

Justitsministeriet har efterfølgende anfægtet, at man ikke kan læse notatet sådan, at der ikke var hjemmel i lovgivningen, men alene at det skulle undersøges, om der var hjemmel i lovgivningen. Sådan ser lektor i sundhedsjura på Syddansk Universitet Kent Kristensen dog ikke på det.

»Jeg kan ikke læse det på anden måde, end at ministrene i udvalget har fået forelagt, at det vil kræve ændret lovgivning at aflive alle mink i Danmark,« siger han.

Kræver regeringens afgang

Fødevareministeriet oplyser, at det er korrekt, hvad der står i redegørelsen.

Ministrene fra udvalget, henviser alle til justitsminister Nick Hækkerup. Han afviser blandt andet, at ministrene skulle have reageret:

»Konklusionen af det materiale er, at der skal finde en teknisk afklaring af det nødvendige lovgrundlag sted, såfremt der sidenhen måtte træffes beslutning om at aflive alle minkbesætninger. Så dels er det en potentiel problemstilling, og dels siger man hverken, at der ikke er hjemmel eller hjemmel, men at det fornødne lovgrundlag må afklares. Så jeg synes ikke, man kan sige, at de ministre, der har deltaget i det møde, burde sige, at der her kunne være et lovproblem,« siger Nick Hækkerup

Du kan læse hele interviewet med ham her.

Liberal Alliances Ole Birk Olesen mener på baggrund af de nye oplysninger, at regeringen må træde tilbage:

»Både finansministeren, justitsministeren og udenrigsministeren får 1. oktober at vide af Fødevareministeriet, at de ikke kan slå alle mink ihjel i Danmark, uden at loven først bliver lavet om. Alligevel træffer regeringens koordinationsudvalg – hvor statsministeren er formand, og hvor de tre ministre sidder med – beslutningen om at gå i gang med at slå alle mink ihjel, uden at loven er blevet ændret. Det er en klokkeklar ulovlig beslutning og mindst tre af regeringens øverste ministre fik det fortalt af Fødevareministeriet allerede 1. oktober,« lyder det:

»Der er ingen vej uden om: Hele regeringen må træde tilbage.«

Liberal Alliance har samtidig indkaldt til samråd om sagen.

Opdateret med kommentar fra ekspert og citat fra Nick Hækkerup den 19.11 kl. 16.00