Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Hvorfor skulle man forlade de Konservative og stifte et nyt parti, hvis det alligevel bare tager samme position som netop de Konservative?
Det spørgsmål stiller Gitte Seeberg, og forlader samtidig det parti, hun selv var med til at skabe i protest mod Pia Kjærsgaards indflydelse i Dansk Politik.
»Jeg håber, at partiet opnår nogle resultater ikke mindst her i asylforhandlingerne. For jeg ønsker om nogen bedre forhold for asylansøgerne. Men min store bekymring er, at Pia Kjærsgaard sidder med ved bordet, og det er i sidste ende Pia Kjærsgaard, der kommer til at bestemme, hvilke indrømmelser Ny Alliance får, hvis de overhovedet får nogle,« siger Gitte Seeberg i et interview med TV2 News.
Nok er nok igen
Den tidligere konservative Gitte Seeberg var sammen med de to tidligere radikale Naser Khader og Anders Samuelsen med til at ryste dansk politik, da de den 7. maj sidste år brød ud og stiftede Ny Alliance. Gitte Seeberg sagde på partiets første pressemøde de senere så berømte ord: Nok er nok!
Hun henviste dermed til Dansk Folkeparti og blokpolitikken, og partiet proklamerede, at det ville trække dansk politik ind på midten og ikke melde sig ind i nogen blok. Partiet skulle være borgerligt liberalt/konservativt, og der skulle samarbejdes med alle, der ville opløse blokpolitikken.
Men forrige fredag besluttede partiet på et gruppemøde, at tone rent flag: Ny Alliance støtter den borgerlige side.
Gitte Seeberg var uenig i den strategi. Og nu er nok nok igen.
»Jeg forlader partiet, og jeg forlader folketingsgruppen. Jeg synes simpelthen, at Ny Alliance har bevæget sig for langt væk fra det, som var mit udgangspunkt, nemlig at vi skulle være et borgerligt liberalt parti på midten, der skulle kunne arbejde til begge sider i Folketingssalen. Og nu har man besluttet, at vi er en del af det borgerlige Danmark, en del af den borgerlige blok, og DF vil blive vores tætteste samarbejdspartner. Det er simpelthen ikke det projekt, jeg gik ind i,« siger hun til TV2 og antyder samtidig, at det var nyttesløst at forlade de Konservative.
»Jeg havde naturligvis ikke forladt Det Konservative Folkeparti, hvis det var, at jeg ville være medlem af et parti, der har den samme position. Jeg synes jo netop, der var behov for et parti på midten. Det er det, jeg har kæmpet for, og det har jo også været fremme i pressen, at vi ikke har været helt enige om strategien,« siger Gitte Seeberg.
Flere uenigheder
»Men dybest set bunder det jo ikke i andet end i politiske uenigheder, fordi jeg jo gerne ville have, at partiet skulle have den her midterposition, hvor vi skulle være parate til at søge vores flertal hos de partier, der ville gennemføre Ny Alliances politik. Og det er jo ikke sådan, landet ligger mere. Den beslutning er truffet, og det må jeg selvfølgelig respektere, men så må jeg også sige, at så føler jeg heller ikke, at det er mit projekt længere,« siger Gitte Seeberg, der nu vil tage en snak med Folketingets anden løsgænger Pia Christmas-Møller, der også har en fortid hos de Konservative.
»Jeg tror, at det er det rigtige for mig selv, men jeg tror også, at det er det rigtige for Ny Alliance, for det er jo klart, at vi kan jo ikke i længden leve med, at vi har forskellige opfattelser af hvad partiets politiske position skal være. Jeg mener klart, at partiet skal ligge på midten. Jeg mener ikke, at det hverken skal være i den røde eller i de blå blok,« siger hun.
»Jeg er jo valgt på Ny Alliances partiprogram, og det står jeg stadig ved, og nu bliver jeg løsgænger. Men jeg vil stadig kæmpe for de sager, der står i vores partiprogram. Jeg har peget på Anders Fogh Rasmussen som landets statsminister, og det gør jeg stadig, det siger sig selv. Men det er klart, at fremsætter oppositionen forslag, som er de samme synspunkter, som står i det partiprogram, som jeg har været med til at udvikle og skrive, så er det klart, at jeg vil stemme med oppositionen. Det gælder områder som miljø og ulandsbistand og f.eks. asylområdet,« siger Gitte Seeberg.
Hun kalder situationen for sørgelig.
»Det er meget sørgeligt, for vi har jo kæmpet hårdt for at få Ny Alliance stablet på benene. Det har været hårdt arbejde, men det har også været sjovt. Men reaktionen er i grunden forstående nok, for på det gruppemøde vi havde for 10 dage siden, havde vi jo den her diskussion, og der anmeldte jeg klart, at jeg var uenig i strategien. Og jeg har nu haft noget tid til at gå og tænke over tingene, og det betyder altså så meget for mig, at jeg ikke føler, at det ville være rigtigt at være en del af projektet længere,« siger hun.