Se reaktionerne på Løkkes grænsekontrol

Ungdomspolitikere afspærrer Christiansborg med grænsebomme, DF jubler, andre beklager, mens Johanne Schmidt-Nielsen kalder indførelsen af midlertidig grænsekontrol for »symbolpolitik«.

Pressemøde med Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i statsministeriet i forbindelse med, at Sverige indfører id-kontrol af alle indrejsende ved grænsen mellem Danmark og Sverige. (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

»Nødvendigt«, »Hurra« eller »en historisk trist dag«.

Reaktionerne kom prompte, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved middag annoncerede, at Danmark i dag har indført en midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. Hans argument var at udvise »rettidig omhu« i en situation, hvor Sverige har indført ID-kontrol og også andre nordiske lander strammer op ved grænserne.

Og vi lægger lige ud med et tweet fra Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll, der opsummerer spændvidden i reaktionerne:

DF jubler, men ...

Grænsekontrollen har længe stået øverst på Dansk Folkepartis hjemmeside - og reaktionen fra europaparlamentariker Morten Messerschmidt er da heller ikke til at misforstå:

Men Dansk Folkeparti hæfter sig også ved, at regeringens grænsekontrol kun er midlertidig - til at begynde med for ti dage - og, at den er udformet, så den lever op til Danmarks forpligtelser inden for Schengen.

Utilfredsheden er omvendt heller ikke til at komme udenom på den røde fløj, hvor flere politikere peger på, at løsningen på den igangværende flygtninge- og migrantkrise ikke er mere grænsekontrol eller individuelle tiltag fra de forskellige lande, men en fælles europæisk løsning.

SFU afspærrer Christiansborg

Heller ikke ungdomspartier - på begge sider af midten - har ladet regeringens midlertidige grænsekontrol gå upåagtet hen. Således troppede ungdomspolitikere fra SFs ungdom tidligere mandag op på Christiansborg for at »afspærre« hovedindgangen med rød/hvide grænsebomme.

Og Venstres eget ungdomsparti, VU, vælger i stedet at sende en spids hilsen til deres moderparti ved at bringe en gammel Facebook-opdatering fra maj 2014, hvor Venstre selv tager afstand fra grænsebomme.

Kære Venstre, Danmarks Liberale PartiGlemmer I jeres tidligere og fornuftige holdning, skal vi nok minde jer om den....

Posted by Chris Holst Preuss on Monday, January 4, 2016

Symbolpolitik uden effekt?

Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen siger til TV2 Nyhederne, at Løkke i stedet burde bruge kræfter på at »stille sig i spidsen i Europa« for at finde løsninger på både at få fordelt flygtningene mellem landene og på at sikre en bedre og større indsats i nærområderne, der ifølge hende »er ved at knække sammen«.

Hun kalder direkte statsministerens beslutning om grænsekontrol for at være »symbolpolitik«:

»Jeg tror ikke, at det har en praktisk effekt. Det at indføre stikprøvekontrol forhindrer ikke et eneste menneske i at søge asyl i Danmark,« siger hun til TV2 Nyhederne.

Hos de blå støttepartier lyder der imidlertid opbakning til Løkke:

Et nødvendigt onde

Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll understreger imidlertid, at den nu indførte grænsekontrol slet ikke er ønskelig, men derimod må ses som et nødvendigt skridt at tage i den aktuelle situation:

»Vi er nødt til at handle i den situation, de svenske myndigheder har sat os i, og så er en midlertidig lukning desværre nødvendig. Vi må hele tiden rette politikken til efter den situation, der opstår, indtil vi kommer frem til de egentlige løsninger, som er en sikring af EUs ydre grænser og hjælp til flygtninge i nærområderne. Når det er på plads, kan vi atter have åbne grænser i EU,« udtaler han i en skriftlig kommentar.