Se listen: Her er de afgørende punkter i udkast til genåbning

Berlingske har samlet et overblik over, hvad partierne drøftede onsdag.

 
Coronavirussen er stadig i Danmark, og smitten er steget igen. Få overblikket her. Video: Sundhedsstyrelsen/Bo Amstrup/Mads Claus Rasumussen/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen mod corona går nu ind i en ny fase, der blandt andet betyder mulighed for lukninger og indgreb regionalt i Danmark. Mundbind skal bruges i langt højere grad end nu, det skal være slut med store begravelser med hundredvis af deltagere, og det skal overvejes at stramme grebet mod smittede borgere, der ikke lader sig isolere.

Samtidig er der også lyspunkter: Den kritiserede seksdagesregel, der har lammet turismen i København, bortfalder, koncertsteder får mulighed for at åbne; natklubber og diskoteker må derimod vente til 31. oktober.

Det fremgår af et udkast for genåbningen af Danmark, der onsdag blev forhandlet blandt partierne, uden at en endelig aftale er nået. Der er tale om regeringens udkast til en plan, men af dokumentet fremgår det, at partierne er enige om en række centrale elementer.

Forhandlingerne fortsætter fredag.

Her er hovedpunkterne:

ARRANGEMENTER:

Diskoteker og natteliv skal holde lukket til og med 31. oktober.

Forsamlingsforbuddet på henholdsvis 100 og 500 personer opretholdes indtil 31. oktober.

Højst 100 må deltage i udendørs begravelser og bisættelser. Hidtil har det vakt debat, at især muslimske begravelser har haft deltagelse af flere hundrede personer.

Det undersøges, om større spillesteder skal have mulighed for at afvikle koncerter med op til 500 personer.

Det undersøges om den særlige fodboldordning for Superligaen kan udvides til andre sports- og kulturbegivenheder.

HOTELLER:

Reglen om, at turister skal booke overnatning i mindst seks dage, ophæves.

MUNDBIND:

Myndighederne vurderer, om brugen af mundbind bør udvides. Partierne vil »stille sig positive overfor brug af mundbind i væsentligt omfang«. Det skal findes en tilfredsstillende løsning for dem, der ikke har råd til mundbind.

LOKALE INDGREB:

Aftalepartierne er enige om – idet der er store forskelle på udbredelsen af covid-19 – at der kan iværksættes lokale eller regionale tiltag »herunder nedlukning af samfundsaktiviteter«.

DE SMITTEDE:

Myndigheder skal øge fokus på, at »meddelte opfordringer efterleves og i modsat fald tage relevante skridt til at sikre dette, herunder i relevant omfang ved brug af påbud efter den gældende lovgivning«. Med andre ord: Personer, der ikke lader sig isolere, skal behandles med større hårdhed.

TEST:

Det skal være en målsætning, at personer får svar på covid-19-test inden 24 timer.

REJSEVEJLEDNINGER:

Det undersøges, om rejsevejledningerne kan regionaliseres.

ØKONOMI:

Partierne er enige om, at der skal være kompensation til virksomheder, der er begrænset af forbud mod at holde åbent af forsamlingsforbuddet, af grænselukningen og af Udenrigsministeriets rejsevejledninger.