Se listen: Her er de 10 uddannelser med de højeste snit

To uddannelser sprænger i år karakterskalaen og kræver et gennemsnit på over 12.

De seneste år er adgangs­kvotienterne steget, og flere og flere uddannelser har krævet tårnhøje snit. Men i år ser den udvikling ud til at være gået i stå. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen

Skal du læse International Business, psykologi eller molekylær biomedicin, kræver det et karaktergennemsnit i den høje ende af skalaen.

De tre uddannelser er nemlig alle på top 10 over de uddannelser, der i år har de højeste adgangskvotienter, viser tal fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT).

Ofte er det gengangere fra de andre år, der figurerer i top 10, og derfor kan årets topscorer synes noget overraskende.

Nummer ét på listen er i år AP Graduate in Marketing Management på Erhvervsakademi Sjælland, der kræver 12,3 i gennemsnit. Noget af en ændring i forhold til sidste år, hvor alle, der havde søgt en plads på uddannelsen, blev optaget. Det skyldes blandt andet, at der er færre pladser i år.

Ud over topscoreren sprænger én anden uddannelse karakterskalaen og kræver et gennemsnit over 12. Der er tale om International Business på Copenhagen Business School, der i år kræver et gennemsnit på 12,2. Sidste år havde uddannelsen samme adgangskvotient.

Se top 10 over uddannelserne med de højeste snit her:

Artiklen fortsætter under grafikken

Adgangskvotienterne opstår, når der er flere kvalificerede an­søgere, end der er pladser, og de seneste år har den samme tendens afspejlet sig i optagelsestallene: Kvotienterne stiger, og flere og flere uddannelser kræver tårnhøje snit.

Men i år ser den udvikling ud til at være gået i stå.

80 uddannelser kræver et gennemsnit på 9 eller derover, hvilket svarer til ni pct. af de 880 udbudte uddannelser. Sidste år var tallet 81, hvilket også svarede til ni pct.

En stigning i forhold til i 2015, hvor 67 uddannelser krævede et højt gennemsnit.

I år kræver halvdelen af uddannelsesstederne, at de kommende studerende har et bestemt gennemsnit. Det er den samme andel som sidste år.

Alle uddannelserne i top 10 kræver et snit på 11 eller derover – i alt gælder det for 16 uddannelser. Sidste år var det 15, mens det i 2012 kun var to.