Se listen: Disse studerende vil Mette Frederiksen belønne med 50.000 kroner

Færdiggør en af de i alt 36 fordelsuddannelser og få 50.000 kroner lige ned i lommen. Sådan lyder et forslag fra Socialdemokratiet. Se her, hvilke uddannelser det drejer sig om.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, taler på arbejdernes internationale kampdag hos Socialdemokratiet i Ballerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Står det til Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, skal unge, der gennemfører en af i alt 36 erhvervsuddannelser, i fremtiden belønnes med 50.000 kroner den dag, de får deres svendebrev.

»I de fag, hvor der mangler arbejdskraft, der får du – som tager en faglært uddannelse – en bonus. Du får 50.000 kroner. Du får vores anerkendelse. Og du får et tak for os andre. For vi kan ikke undvære dig,« lyder det fra Mette Frederiksen i et forslag, der lanceres i forbindelse med arbejdernes kampdag, 1. maj.

Listen med de 36 uddannelser dækker blandt andet over uddannelser som bagere og konditorer, glarmestre, slagtere og smede. Det drejer sig om de erhvervsuddannelser, der af Undervisningsministeriet er udpeget som såkaldte »fordelsuddannelser«, fordi der er tale om fag, hvor arbejdsgiverne forventer et særligt stort behov for arbejdskraft.

Socialdemokratiet foreslår desuden, at det skal være slut med besparelser på erhvervsskolerne. Ifølge nye beregninger fra Danske Regioner vil Danmark mangle op mod 67.000 faglærte i 2025. Dette fremgår af rapporten »Behov for arbejdskraft - Regionalt og nationalt«.

»Vi har forsømt erhvervsuddannelserne i Danmark. Igennem mange år. Og regeringen bliver ved med at skære ned. Hvordan skal vi få unge til at tage en erhvervsuddannelse, når Løkke skærer ned? De unge bliver ikke håndværkere. Virksomhederne taber ordrer,« lød det fra Mette Frederiksen, da hun lancerede forslaget fra talerstolen i Ballerup og betegnede den siddende regering som »direkte økonomisk uansvarlig«.