Schnoor genvalgt som S-kandidat 12 dage før brud: »Det er jeg rigtig 'pissed' over«

Pernille Schnoor skifter fra Liste A til Liste Å. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe / Thomas Lekfeldt

Søndag aften kom det frem, at Pernille Schnoor forlader Socialdemokraterne til fordel for Alternativet. Det skete blot 12 dage efter, at Alternativets nye folketingsmedlem blev genvalgt som S-kandidat i den lokale kreds i Helsingør.

Og lokalformand Vibeke Schmidt er totalt uforstående overfor det tidligere S-medlems partiskift.

»Det er jeg rigtig pissed over. Hun nævnte det ikke med et ord. Hun aflagde en engageret beretning om hendes arbejde i Folketinget og virkede glad for sit genvalg,« siger lokalformand Vibeke Schmidt til BT.

Selv siger Pernille Schnoor, at hun længe har overvejet at skifte parti. Samtidig udtrykker hun forståelse for kritikken.

»Det kan jeg da godt forstå, de undrer sig over, men sådan nogle ting kan man ikke melde ud på forhånd, og længere er den ikke,« siger Pernille Schnoor til BT.

Og til Politiken uddyber hun:

»Det er en frustration, der er bygget op over længere tid. Jeg har gået og håbet på, at det ville vende, men partiet er gået i en retning, jeg ikke længere kan være en del af. Nu har jeg taget konsekvensen, for jeg vil kunne stå inden for det politiske arbejde, jeg er med til«.

Men i Helsingør undrer lokalformand Vibeke Schmidt sig meget over, at Pernille Schnoor lod sig genvælge for blot 12 dage siden, og nu kun har informeret kredsformanden om sit partiskifte over email ikke og engang ringet til hende.

Det er under et år siden, Pernille Schnoor blev valgt til Folketinget for Socialdemokraterne, og lokalformanden er meget skuffet over alle de timer, de lokale S-folk har lagt i at få hende valgt.

»En hel masse mennesker har været ude på gader og stræder med rundstykker fra tidlig morgen til sen aften. Det er at pisse på de mennesker, at hun nu smutter over til et andet parti med sit mandat,« siger Vibeke Schmidt.

Over for BT forsvarer Pernille Schnoor sin beslutning om at tage sit mandat fra Socialdemokraterne med over i Alternativet.

»Jeg vil stadig arbejde for den politik, jeg gik til valg på. Og jeg har også fået næsten 4.000 personlige stemmer, og de (socialdemokratiske vælgere, red.) har stemt på de mærkesager jeg står for, og det vil jeg arbejde videre på i Alternativet, og det kan jeg ikke for S på Christiansborg«, siger hun og tilføjer:

»Det er jo ikke mit valg at føre valgkamp i to kredse. Det er noget man har besluttet på en generalforsamling. Jeg kan godt forstå at folk er ærgerlige. Det er en hård beslutning at træffe.«

Pernille Schnoor kom lige akkurat i Folketinget med meget få stemmer, og der har været en masse diskussioner i S-baglandet, fordi hun brød et af Socialdemokratiets vigtige kodeks.

Hun stiller selv op i Helsingør, men fik en skyggekandidat til at stille op i Fredensborg, der i stedet for at føre valgkamp for sig, førte valgkamp for Pernille Schnoor.

Derfor har hun mod partiets traditioner reelt set ført valgkamp i to kredse i stedet for kun hendes egen i Helsingør.

Lokalformand dybt forundret

Normalt fører man kun valgkamp i sin egen lokale kreds, selvom man godt kan få stemmer fra de andre kredse i storkredsen. Men for nyligt blev en populær kandidat Rasmus Stoklund-Holm Nielsen også valgt i samme storkreds i Nordsjælland, der er en del af samme storkreds som Pernille Schnoor.

Kilder i S fortæller BT, at hun nok ville have haft svært ved at slå Rasmus Stoklund-Holm Nielsen, og det kan også være en del af forklaringen på hendes partiskifte.

Peter Poulsen, der sidder i byrådet for S i Helsingør, er også dybt forundret over Pernille Schnoors skifte til Alternativet.

»Hun blev jo genvalgt for en uge siden. Hun antydede intet om, at hun var på vej væk. Så at hun nu har forladt partiet med den afskedssalut, det kommer fuldstændigt bag på mig,« siger han og fortsætter.

»Hun kunne have stillet sig op på den generalforsamling for en uge siden med mandsmod og argumenteret for, at hun ikke længere ville være en del af partiet, så havde historien måske fået en anden lyd. I stedet lod hun sig bare genvælge,« siger han.