Satspuljeaftale giver løft til børn og unge i psykiatrien

Ny satspuljeaftale giver en halv milliard kroner til sundhedsområdet. Børn og unge i psykiatrien er i fokus.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) glæder sig over den nye satspuljeaftale, der blandt andet styrker indsatsen for børn og unge i psykiatrien. Scanpix/Mads Claus Rasmussen/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Regeringen er blevet enig med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Alternativet, De Radikale og SF om at styrke indsatsen for personer med psykiske og kroniske lidelser.

Og især børn og unge i psykiatrien er i fokus.

Af den halve milliard går blandt andet 215 millioner kroner til »afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien«.

Det betyder, at man vil styrke den tidlige indsats for de børn og unge med tegn på en psykisk lidelse, som vil have gavn af at blive behandlet tæt på deres nærmiljø og uden for psykiatrien.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er glad for, at man har fundet penge til at styrke indsatsen for børn og unge.

»Både til dem, der har begyndende psykiske problemer tæt inde på livet, og hvor vi sætter massivt ind for at undgå, at problemerne vokser sig alt for store,« siger sundhedsministeren i en pressemeddelelse.

»Men også til dem, der allerede er en del af børne- og ungdomspsykiatrien. Vi har alt for mange sårbare børn og unge, der kunne have været hjulpet med en tidligere indsats. Det retter vi nu op på fremover,« siger hun.

Også Liselott Blixt, der er sundhedsordfører og psykiatriordfører hos Dansk Folkeparti samt formand for Sundheds- og Ældreudvalget, er begejstret.

»Det er vigtigt, at vi stopper tilstrømningen til psykiatrien. Vi ser en rigtig stor stigning i antallet af børn og unge, der får psykiske sygdomme.«

»Så jeg håber, at vi ved at gribe dem noget tidligere kan være med til at stoppe tilstrømningen,« lyder det fra Liselott Blixt.

I alt er knap 325 millioner kroner sat af til at styrke indsatsen for unge med psykiske lidelser. Det indebærer blandt andet fokus på lidelser som angst, depression, selvskadende adfærd og spiseforstyrrelser.

Indsatsen skal også nedbringe brugen af tvang i psykiatrien, ikke mindst over for børn og unge,

Knap 100 millioner går i alt til en styrket indsats for mennesker med kroniske lidelser. Fem millioner kroner er sat af til at sikre "øget viden om brug og effekt af medicinsk cannabis".

Enhedslisten står som det eneste parti uden for aftalerne om satspuljemidlerne.

Partiet er uenig i finansieringen, der findes ved at lade offentlige ydelser som pensioner og kontanthjælp stige med en langsommere takt end lønninger.

/ritzau/