Sass til de Radikale: I kan godt glemme indflydelse på udlændingepolitikken

De Radikale har krævet en lempeligere udlændingepolitik, hvis partiet skal gøre Mette Frederiksen til statsminister. Men det kommer ikke til at ske, lyder afvisningen fra S-gruppeformand Henrik Sass Larsen.

Socialdemokraties gruppeformand, Henrik Sass Larsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokratiet og de Radikale arbejder sig længere og længere væk fra hinanden, når det kommer til udlændingepolitikken.

De to partier har traditionelt været grundlæggende uenige på området, men uenighederne har taget til på det seneste, hvor begge lejre har skærpet retorikken.

De Radikale har for nylig krævet, at S-formand Mette Frederiksen skal føre en mere lempelig udlændingepolitik, hvis hun skal blive statsminister på radikale mandater.

Men det afviser Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, nu kategorisk i et interview i Radio24syv-programmet »Cordua & Steno« torsdag formiddag.

»Udgangspunktet er, at hvis 75 procent af Folketinget er enige om, at vi skal opretholde en stram udlændingepolitik, så er det da underligt, at jeg skal begynde at forhandle med de Radikale om at lempe den. Det vil jeg ikke. Så må de Radikale jo tage bestik af, hvis de ikke ønsker at pege på os eller ej. Det er jo deres afgørelse,« siger Henrik Sass Larsen i programmet og fortsætter:

»Det, jeg ikke helt forstår logikken i, er, at hvis de ikke vil pege på os, og de så peger på Venstre, vil Venstre så give dem indflydelse på udlændingepolitikken? Og Dansk Folkeparti? Det tænker jeg ikke. Mandaternes logik er jo, at der er ikke mandater til radikal udlændingepolitik. Med mindre vælgerne afgør helt anderledes.«

Rødt topmøde og blår i øjnene

For nylig mødtes Mette Frederiksen med alle de røde partiledere for første gang siden folketingsvalget i 2015, og det var blandt andet i forbindelse med det møde, at de Radikale skruede op for kravet om indflydelse på udlændingepolitikken.

»Vi skal have indflydelse på alle områder, også på udlændingepolitikken«, lød det ifølge Ritzau fra den radikale leder, Morten Østergaard.

Noget, Østergaard har nævnt før – blandt andet da han over for Jyllands-Posten i efteråret krævede »mærkbare indrømmelser« på udlændingepolitikken, hvis de Radikale skulle være parlamentarisk grundlag for en S-ledet regering efter næste valg.

Socialdemokratiet har lagt stemmer til flere af regeringens udlændingestramninger, og Mette Frederiksen har adskillige gange betonet, at udlændingepolitikken skal forankres hen over den politiske midte – også hvis hun bliver statsminister.

Efter mødet hos S-formanden skærpede Morten Østergaard retorikken, da han gæstede programmet »Lippert – et walk and talkshow« på TV 2 News.

»I hvert fald stikker hun blår i øjnene (på vælgerne, red.), hvis hun tror, hun kan blive statsminister på vores mandater, uden at vi får indflydelse på udlændingepolitikken,« sagde den radikale leder.

Efter det røde topmøde svarede Mette Frederiksen på spørgsmål fra pressen, og her konstaterede hun at »der er nogle uenigheder på udlændingeområdet«.

»Og de uenigheder kommer hverken til at forsvinde eller ændre sig, før vi møder danskerne på næste valgdag,« sagde S-formanden ifølge DR.

Hun gjorde det samtidig klart, at der i hendes øjne ikke skal være et fælles projekt i rød blok:

»Jeg bliver nødt til at sige fra starten: Der skal ikke være et decideret fælles politisk projekt. Det er fem forskellige politiske partier. Vi repræsenterer en forskellig historie, og vi ser også forskelligt på nogle af de samfundsudfordringer, vi har.«

»Så må de jo styre sig«

Henrik Sass Larsen betoner i Radio24syv, at Venstre og Dansk Folkeparti i hans øjne »er det naturlige omdrejningspunkt for at føre udlændingepolitik her i Danmark også fremadrettet«.

»Det er jo mandaterne, der tæller. Og hvis mandaterne i Folketinget er, at vi har to tredjedele eller tre fjerdedele, som står bag en stram udlændingepolitik, er det sådan, det meldes før et valg. Og så er det sådan, at man kan regne med, at det vil være fremadrettet, med mindre alle mulige boykotter os efterfølgende,« siger S-gruppeformanden og fortsætter:

»Og det vil jo sige, at når der er 20 procent af befolkningen, som synes, det ville være en fremragende idé at gennemføre den radikale udlændingepolitik eller Alternativets udlændingepolitik, så må de jo styre sig. Så er det jo klart, at det vil vi ikke rette ind efter, hvis vi måtte blive betroet magten.«

Henrik Sass Larsen har gennem længere tid været en af de mest markante socialdemokratiske stemmer i udlændingedebatten, og han er bannerfører for en stram udlændingepolitik. Senest foreslog han eksempelvis i sin 1. maj-tale, at Danmark kopierer den australske eller den canadiske måde at regulere flygtningestrømmen på, hvor al asylbehandling foregår fra asyllejre.

Han erkender i Radio24syv-programmet, at det er et område, der deler Socialdemokratiet.

»Der er nogen, som synes, det er svært det her. Og der er også nogen, der protesterer. Men jeg synes ikke, det er særligt mange. Og jeg synes faktisk, at når jeg kigger ud over Socialdemokratiets udlændingepolitiske debat og de diskussioner, vi har i øjeblikket, så er det det mest harmoniske, jeg har siddet i. Og nu har jeg siddet der i mange år og kigget på,« siger Sass.

De Radikale har desuden lagt yderligere afstand til Socialdemokratiet, da partiets nummer to, Sofie Carsten Nielsen, for nylig bekendtgjorde, at hun foretrækker Venstre-næstformand Kristian Jensens politiske projekt frem for Mette Frederiksens.

Omfavnelsen af Kristian Jensen tog til, da de Radikale for tre uger siden indrykkede helsidesannoncer i Berlingske med billeder af Venstres kronprins.

Den radikale manøvre skal ses som en reaktion på, at Mette Frederiksen og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har gjort offentlige tilnærmelser til hinanden ved blandt andet at stille op til et fælles interview med Fagbladet 3F, hvor de talte om et samarbejde på »et helt andet niveau« end tidligere.

Sofie Carsten Nielsen har ikke ønsket at kommentere udmeldingen fra Henrik Sass Larsen.