Sass-sagen, nu uden skæg, spin og blå briller

Helle Thorning-Schmidts nærmeste allierede gennem seks et halvt år førte i sin valgkreds Køge et liv, som ville have fået ram på enhver mulig finansminister. Det mest gådefulde er, hvorfor alle spiller overraskede.

Thomas Madsen har et stort udvalg af af eksotiske øl i hanerne på Hugos Kælder, Køges ølsted. Stamgæsterne erklærer, at de er mere interesserede i øllet, end om »Sass Larsen har lavet ditten og datten« Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks kommende statsminister, Helle Thorning-Schmidt ( S), mødte i torsdags pressen med et velforberedt budskab i sin første udtalelse efter, at PET sagde nej til at sikkerhedsgodkende Henrik Sass Larsen.

»Der er ikke en eneste person, der kunne have forudset, at sagen ville ende på denne måde,« sagde hun til samtlige medier, der gad at lytte, og henviste i øvrigt til, at der var tale om tavshedsbelagte oplysninger, hvilket sendte alle såkaldte eksperter og journalister på vild jagt efter den sorte boks efter havariet Henrik Sass Larsen.

Det var formenligt også meningen med verdens enkleste PR-trick. »Keep them guessing,« lyder tricket: Bagved den tilsyneladende virkelighed gemmer der sig vigtige informationer, som ingen har kendt til, og som - det er det virkelig smarte ved tricket - man derfor slet ikke har kunnet handle på, og i hvert fald fortsat er ude af stand til at dele med den undrende offentlighed.
SF og de Radikale har givet udtryk for præcis samme chok og forbavselse.

De fem forhold
Men hvad viser en tur i avisarkivet egentlig? Var der virkelig ikke et eneste menneske, som kunne forudse, at der var helt overvejende sandsynlighed for, at Henrik Sass Larsen alene på de allerede kendte forhold ville få store problemer med at opnå PETs sikkerhedsgodkendelse? Få her den korte, helt igennem afklassificerede udgave af Sass-sagen - Fem ting enhver nogenlunde vågen avislæser faktisk ved og har vidst i månedsvis om livet i Sass Larsens valgkreds.

1. Henrik Sass Larsen har gennem længere tid spist og drukket gratis på Café Vanilla i Køge, hvor en af ejerne er sigtet i en stor amfetaminsag og i øvrigt tidligere dømt i en narkosag. Omstændighederne omkring det såkaldte A-bord var så mærkelige, at flere partifæller ikke turde tage del i arrangementerne.

2. Hvad forklarer Sass Larsen selv? Han troede, at Tommy Kamp, den lokale S-formand, klarede regningen. Kamp er en af Sass' bedste kammerater og tidligere dømt til at betale en kæmperegning, han smuttede fra i en boligforening.
Vi tager den lige igen: Socialdemokraternes daværende bud på en finansminister gik ud fra, at en lokal S-formand, offentligt kendt for at være smuttet fra en regning, klarede regningen hos en narkodømt caféejer.

3. Ejeren af caféen har forklaret, at han via en mellemmand forærede Sass Larsen cirka 100 forbudte efedrinpiller, hvilket benægtes af Sass Larsen. Dette er paradoksalt nok et af Sass Larsens bedste kort i sagen. Politiet fandt ikke, at sagen kunne bære en sigtelse i længden.

4. Tommy Kamp er derimod fortsat sigtet for at have misbrugt og udnyttet caféejerne ved at skabe det indtryk, at han kunne skaffe dem retten til en lukrativ udeservering ved torvet. Til gengæld skal han blandt andet have modtaget en cykel og rejser.

5. Efter Henrik Sass Larsen én gang var havnet i fedtefadet hos politiet og i pressen for sine kontakter til den nu bedragerisigtede Tommy Kamp, mødtes han igen sammen med Kamp med en anden af Kamps bekendte - Bandidos' krigsminister i Køge. Manden, dømt for at mishandle og forfølge sin tidligere hustru, ønskede angiveligt hjælp til at få lov til at se sit barn.

Den korte version af Sass-sagen er altså, at en toppolitiker takket være en dårlig kammerat gennem en længere periode spiste gratis hos en narkodømt caféejer, som - uden det dog kunne bære en sigtelse i længden - påstod, han forærede politikeren forbudte piller. Den lidt længere, at samme toppolitiker i forening med førnævnte bedragerisigtede kammerat derefter optog kontakt med en ledende skikkelse i rockermiljøet dømt for vold mod sin ekshustru, som virkelig havde brug for en tjeneste.

Så meget for turen i arkivet. Der findes yderligere en detalje i sagen, et kildent punkt, som faktisk først blev offentligt kendt i går: 6. Forbindelsen mellem Tommy Kamp og krigsministeren i Bandidos blev angiveligt skabt af en 48-årig organiseret kriminel i Greve. Manden har været mål for en af PETs helt store aktioner mod kriminelle bagmænd og menes at have solgt våben til både Hells Angels og Bandidos i bandekrigen samt at have indsmuglet 1,1 ton hash.
Det eneste spørgsmål, der egentlig står tilbage i Sass-sagen, er: Hvad er det egentlig, der kommer bag på Helle Thorning-Schmidt, når PET ikke vil sikkerhedsgodkende Henrik Sass Larsen? Hvis ikke Sass Larsens kendte forbindelser ville være en trussel mod regeringens integritet, hvad ville så?

Det er jo hans egen grav, han graver. Om det så er berettiget at blive knaldet på det, må de kloge hoveder jo vurdere..
Stamgæst på Hugos Kælder.