Sass Larsens dumpede sikkerhedstjek er uden fortilfælde

Den tidligere socialdemokratiske justitsminister Ole Espersen udgjorde ikke en sikkerhedsrisiko - i modsætning til hvad PET-kommissionen hævdede.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag eftermiddag gik den nu tidligere toppolitiker fra Socialdemokraterne, Henrik Sass Larsen, direkte på TV2 News. Her fortalte han, at der - på grund af hans kontakt til en rocker i Køge - var "blevet rejst tvivl om" hvorvidt han kunne sikkerhedsgodkendes.

Derfor havde han meddelt den kongelige undersøger, Helle Thorning-Schmidt, at han ikke længere stod til rådighed som eventuelt kommende minister.

Flere medier har siden skrevet, at det er anden gang, PET vurderer en socialdemokratisk minister til at udgøre en sikkerhedsrisiko. Første gang da Ole Espersen blev udnævnt til justitsminister i 1981.

Men det passer ikke, siger forhenværende PET-chef Ole Stig Andersen og Ole Espersen selv.

- Det er helt hen i vejret, at man kan blive justitsminister og dermed medlem af regeringens sikkerhedsudvalg uden at skulle sikkerhedsgodkendes. Hvis en PET-chef siger til en statsminister, at ham der udgør en sikkerhedsrisiko, vil det være grotesk og mangel på dømmekraft at udnævne vedkommende, siger Ole Espersen.

Da PET-kommissionen fremlagde sin beretning i juni 2009 fremgik det, at PET havde vurderet, at den socialdemokratiske justitsminister fra 1981-82, Ole Espersen, udgjorde en sikkerhedsrisiko. Et forhold som daværende statsminister Anker Jørgensen ifølge beretningen valgte at se bort fra, da han gjorde Ole Espersen til justitsminister.

Men ifølge både Ole Espersen og daværende PET-chef, Ole Stig Andersen, er der tale om en misforståelse og fejl i rapporten fra PET-kommissionen. Ifølge Ole Stig Andersen, chef for PET fra 1975-84, udgjorde Ole Espersen ikke en sikkerhedsrisiko.

- Man kan stille to spørgsmål. Det første er: Var han en sikkerhedsrisiko? Nej det var han ikke. Men han var som politiker oplagt uforsigtig ved at have en ”gavebelastet” kontakt med en medarbejder fra KGB, hvad Anker Jørgensen da også gjorde ham opmærksom på.

- Det andet spørgsmål er: Var han a pain in the neck? Ja det var han. Som tidligere ansat i justitsministeriet og tilhørende Socialdemokraternes venstrefløj var han ikke vores favoritkandidat, siger Ole Stig Andersen og tilføjer, at PET i øvrigt fik et godt samarbejde med ham.

Kort tid efter at kommissionens beretning blev offentliggjort, gjorde Ole Stig Andersen i en kronik i Politiken opmærksom på, at han som PET-chef i Ole Espersens embedsperiode aldrig havde anset justitsministeren som en sikkerhedsrisiko.

- Men det fik aldrig nogen konsekvens, siger Ole Stig Andersen, der ikke selv blev afhørt af kommissionen om denne sag, hvilket han betegner som rystende.