Sass Larsen i nyt opgør med storby-akademikere: »De bor ikke i nærheden af de problemer, der opstår som følge af indvandring«

Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, forklarer i nyt interview, hvorfor hans parti vil begrænse antallet af flygtninge - og advarer mod at se indvandring som »uproblematisk«, hvilket han mener, Uffe Elbæk og mange storby-akademikere gør.

Alternativets Uffe Elbæk (tv.) anser indvandringen for at være fuldstændig uproblematisk, siger Socialdemokratiets Henrik Sass Larsten (th.) i nyt interview. Foto: Liselotte Sabroe og Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Humanistiske utopister.

Sådan definerer Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, de storby-akademikere, der ifølge ham har en alt for ubekymret tilgang til indvandrerspørgsmålet.

Det startede med et debatindlæg i Information første april og har siden ført til en heftig debat med ikke mindst Alternativet og de Radikale.

På Twitter kaldte Morten Østergaard (RV) debatindlægget for »dagens bedste aprilsnar«, mens Alternativets Josephine Fock i bl.a. Berlingske har anklaget Sass Larsen for at »splitte Danmark«.

I et nyt interview med Ekstra Bladet uddyber Henrik Sass Larsen i dag sin pointe om, hvorfor han bruger begrebet »humanistiske utopister« - og hvorfor hans parti nu har et andet syn på indvandrerspørgsmålet.

»Det er jo nok en erkendelse af, at store dele af den mellemøstlige og nordafrikanske indvandring virkelig er blevet et problem. Det må vi erkende. Da jeg gik ind i politik som 16-årig, havde jeg da aldrig forestillet mig, at jeg en dag skulle lovgive om, hvem der må gifte sig med hvem. Men det er sket. Som et værn mod en systematisk import af folk fra mellemøstlig kultur, der er svært integrerbare,« fortæller gruppeformanden.

Ifølge ham selv har han i lang repræsenteret den del af Socialdemokratiet, der mener, at grænsen er nået for, hvor mange indvandrere, der kan komme til Danmark.

Og nu står partiet for den samme linje, fordi de har erkendt, at det ikke kan lade sig gøre at skabe lige rettigheder og lige muligheder i »en smeltedigel af kultur, religion og etnicitet«, forklarer Sass Larsen.

»Vi har jo faktisk prøvet at realisere det. Og det er gået ravruskende galt. Hvis man kigger på Danmark, har Mattias Tesfaye lige skrevet en ny bog (‘Velkommen Mustafa’, om 50 års socialdemokratisk udlændingepolitik, red.), der på fineste vis illustrerer, hvor galt det står til nogle steder,« siger han til Ekstra Bladet.

Nyt principprogram på vej

Interviewet kommer kort tid efter, at de Radikale har udpeget Kristian Jensens (V) politik som en bedre end Mette Frederiksens (S) - og forleden indrykkede en helsideannonce i Berlingske med et billede af Kristian Jensen og sloganet »Gør Danmark Større«.

Men ifølge Henrik Sass Larsen skal hverken Socialdemokratiet eller Danmark gå den vej, som de Radikale og Alternativet gerne vil gå i forhold til indvandringen. Faktisk er det i høj grad storby-akademikerne, der ifølge Sass bærer skylden for det utopia, der vil sætte »velfærdsstaten på spil for indvandringens skyld«.

»I højeste grad. Fordi de - eller store del af dem - har fundet indvandring ubekymrende. De bor ikke i nærheden af de problemer, der opstår som følge af indvandring. Og de er ikke jobtruet som følge af globaliseringen,« siger Henrik Sass Larsen, der også anklaget Uffe Elbæk for at se igennem fingre med problemet.

»Han og Alternativet synes, det er helt uproblematisk, hvor mange der kommer. Og når der er åbenlyse problemer, påstås det, at det skyldes sociale strukturer eller politisk eller religiøs undertrykkelse,« forklarer han til Ekstra Bladet.

Interviewet kommer med kort tilløb til, at Socialdemokratiet på søndag præsenterer et nyt principprogram. Også her vil indvandrerspørgsmålet være klart adresseret, fortalte udlændingeordfører Dan Jørgensen søndag i et større interview med Berlingske.

»Hvis ikke vi får løst udfordringen med, at der kommer mange udlændinge til Danmark, kan det true vores sammenhængskraft og tillid, og så falder fundamentet for vores samfundsmodel. Der er et engelsk udtryk, som lyder: If you are in a hole, stop digging,« lød det her.