Sass Larsen er færdig med Clement Kjersgaard: »Han har kun én dagsorden, og det er sig selv«

Socialdemokraternes gruppeformand vil ikke længere lade sig interviewe af DR-værten. Politikere skal ikke behandles som »revyskuespillere« eller »kogebogsforfattere«, svarer Kjersgaard.

Foto: Kasper Palsnov.
Læs mere
Fold sammen

Det var et interview, der vakte opsigt.

Ikke så meget på grund af emnet eller det politiske indhold.

Men på grund af de to personer, som sad over for hinanden og den kamp på ord, som den 22 minutter lange seance hurtigt udviklede sig til.

Da Alternativets formand, Uffe Elbæk, for to uger siden blev interviewet af DRs kendte TV-vært Clement Kjersgaard i programmet »Vi ses hos Clement«, satte det efterfølgende gang i en ophedet debat om både interviewstilen, og hvorvidt Elbæk svarede på Kjersgaards spørgsmål.

Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, så ikke programmet, da han »af princip« aldrig ser Clement Kjersgaard på TV.

Han ved dog, at han ikke havner i samme situation som Alternativets formand.

»Svaret er nej«

Sass Larsen står nemlig fast på, at han ikke vil lade sig interviewe af DRs prominente vært, der både står i spidsen for programmet »Vi ses hos Clement« og »Debatten«.

Det fortæller Sass Larsen undervejs i et længere interview med politiko.dk, som du kan læse i sin helhed lørdag.

»Svaret er nej. Det gider jeg ikke,« siger S-gruppeformanden og uddyber:

»Hvis jeg skal stille op, så er det fordi, at værten faktisk er oprigtigt interesseret i en politisk samtale om et emne. Jeg vil ikke stille op hos folk, der har som princip, at de bare afbryder, eller som synes, det er vigtigere at høre på dem selv.«

Henrik Sass Larsen har tidligere forklaret, at han ville lægge Clement på is for en periode. Det gjorde han i et interview med Politiken i 2012.

I interviewet dengang fortalte han, hvordan han allerede havde afvist flere forespørgsler om at deltage i Clement-programmer, men han lod sig alligevel overtale af sine pressefolk til at deltage i »Hos Clement«, som blev sendt i begyndelsen af september det år.

Der må være mange sæsoners fri for mig nu

»Jeg følte ind i mellem, at jeg fik sagt noget vigtigt, men så snart du argumenterer, kan du forvente at blive afbrudt. For konceptet er, at man taler i små pip, og at værten forsøger at nakke gæsten«, sagde Henrik Sass Larsen om interviewsituationen til Politiken.

Siger du nej, hvis du bliver spurgt om du vil komme igen?, spurgte avisen.

»Hvis jeg blev spurgt i morgen, så ville jeg sige nej. Der må være mange sæsoners fri for mig nu. Jeg har taget min tur, det må være nogle andres«, lød svaret.

Selvom vi skriver juni 2016 nu, står der forsat Clement-fri i Sass' kalender. Socialdemokraten er således ikke blødet op siden, og de »mange sæsoners fri« er forlænget på ubestemt tid.

»Clement Kjersgaard har kun én dagsorden, og det er sig selv. Og jeg er ikke interesseret i at høre, hvad han mener eller synes. Derfor har jeg for evig tid besluttet mig for at skrue væk fra ham. Det interesserer mig ikke,« siger han i interviewet med politiko.dk.

»Hvis jeg skal se noget nyhedsjournalistik på TV eller andet, så skal det være nogle interviewere, som er oprigtigt interesseret i, hvad deres gæster mener, og ikke hvad de selv har af holdninger.«

En dygtig og begavet mand

I ugen efter Uffe Elbæk-interviewet blev sendt i TV, skrev justitsminister Søren Pind på sin Facebook, at han ikke ville lade sig interviewe af Clement Kjersgaard.

Ifølge Pind har DR-værten anlagt en stil, hvor han opfatter sig selv »som lovens håndhæver og politikere som kriminelle«.

»Derfor har jeg truffet den beslutning ikke at deltage i interviews eller programmer med Clement. Det er jeg ked af. For han er en dygtig og begavet mand. Men han ser og behandler mig som en kriminel. Det er komplet uacceptabelt,« skrev Søren Pind.

Justitsministeren var torsdag aften gæst i DRs Deadline hos Martin Krasnik. Her forklarede ministeren dog, at det kun drejer sig om det pågældende program, »Vi ses hos Clement«, og ikke Clement Kjersgaard som journalist:

»Jeg har deltaget i masser af Clement-programmer, og jeg kommer også til det igen en dag, hvor han - om jeg så må sige - laver om på sit koncept,« sagde Pind.

Så er vi ikke en kritisk presse

Clement Kjersgaard understreger, da politiko.dk snakker med ham fredag, at han ikke vil gå ind i, hvad enkeltpersoner mener om hans programmer.

Men han vil gerne snakke om journalister og politikeres rolle. Og om hvad målet med de programmer, han står i spidsen for, er.

»Det, der er vores og mit fuldstændig overordnede argument, er, at mange politikere - ikke alle politikere og ikke alle politikere hele tiden - forsøger af al magt ikke at diskutere deres argumenter med offentligheden. Og jo vigtigere emner og holdningsskift, der er på spil, jo mindre ønsker de at diskutere det.«

»Det er klart, at hvis pressen alene er sat i verden for at viderebringe politikeres holdninger ufiltreret og uimodsagt og uden kritiske modspørgsmål, så er vi ikke en kritisk presse. Så er vi ikke en presse. Så er vi blevet en forlængelse af partiernes PR-apparatet,« siger han.

Når du hører Sass Larsens udmelding, giver den så anledning til at se indad, eller er det Sass, som i din optik, er galt på den?

»Du kan ikke finde en TV-vært i Danmark, der har lavet flere timers politisk debat og interview end jeg. Du kan dårligt finde en mand i Danmark, der har været ordstyrer på flere politiske debatarrangementer eller lagt øre til flere politikere de sidste 10 år end jeg,« siger Clement Kjersgaard og fortsætter:

»Man kan beskylde mig for meget. Men man kan sørme ikke beskylde mig for ikke at være interesseret i politik eller i holdninger. Og man kan ikke beskylde mig for ikke at ville høre på politikere eller diskutere politik. Jeg laver ikke andet.«

Revyskuespillere og kogebogsforfattere

Og kritikken får dig heller ikke til at tænke, at du skal lægge interviewstilen om?

»Jeg afbryder, når der bliver svaret udenom. Det skal jeg gøre. Politikerne er ikke revyskuespillere. Politikerne er ikke kogebogsforfattere.«

»Hvis medierne begynder at behandle dem som revyskuespillere og kogebogsforfattere, som ikke mener, at de skal svare på spørgsmål om deres meninger, holdningsskift eller selvmodsigelser, og som mener, at de skal have lov til at sætte præmissen for de interview, de medvirker i, så har medierne ikke længere nogen rolle.«