Sass bløder op efter pres fra fonde

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen har blødt op for en ny lov om skærpet kontrol med fonde. Det sker efter pres fra ejerfondene bag Carlsberg, Grundfos og Danfoss.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter kritik fra de fonde, som kontrollerer nogle af landets største virksomheder, har erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) nu blødt op på et lovforslag, som har til formål at få bedre offentlig kontrol med fondene og deres formuer på i alt 350 milliarder kroner. Det skriver Børsen.

Ejerfondene har udtrykt bekymring for, om loven vil give myndighederne for stor magt over fondene. Og det er ifølge avisen kritik fra ejerfondene bag Carlsberg, Grundfos og Danfoss, der har fået ministeren til at gøre loven mindre vidtrækkende.

»Ministeren lytter og er optaget af at få en lov, der virker for fondene. Det er vi meget taknemmelige for,« siger direktør for Poul Due Jensens fond, der kontrollerer Grundfos, Christian Hartvig til Børsen.

Den øgede kontrol skal blandt andet rettes mod den måde, fondene bliver ledet på, og hvem der kan sidde i fondene.

Henrik Sass Larsen kommer konkret fondene i møde på to punkter. Han vil forbedre fondenes adgang til at klage over myndighedsbeslutninger. Og han har droppet at samle fondene under én myndighed - Erhvervsstyrelsen - som der var lagt op til.

»Erhvervsdrivende fonde har stor indflydelse på dansk økonomi. Både fordi de har et langt sigte med deres investeringer, og fordi de historisk har givet betydelige beløb til gode formål. Derfor mener jeg også, at det er vigtigt, at vi sikrer gode og attraktive vilkår for erhvervsdrivende fonde,« siger erhvervs- og vækstministeren til Børsen.