Sass: Betænkeligt at låne penge til Christiania

Christiania vil have statsgaranti til realkreditlån, men allerede inden forhandlingerne i regeringen for alvor er gået i gang, er der intern uenighed hos Socialdemokraterne.

Arkivfoto: Henrik Sass Larsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere ministre er klar til at udstede 100 procent statsgaranti til fonden bag Christiania, så fristaden kan sikre sig realkreditlån.

Det er dog ikke en model, der får ubetinget opbakning fra den socialdemokratiske folketingsgruppe. Flere af medlemmerne benyttede torsdagens gruppemøde til at kritisere statsgarantien.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) erkender, at det er en speciel sag.

»Det er jo usædvanligt, at folk bor et sted, der ikke er deres. Det kan være vanskeligt at udpante eller gøre krav på ejendom på Christiania, så derfor er det en lidt speciel situation,« siger han.

Den tidligere regering ydede statsgaranti på 80 procent, men nu åbnes der altså op for forhandlinger om en 100 procent garanti, som både de Radikale, SF og Enhedslisten ifølge tv2.dk er positive overfor.

Men det er altså ikke alle socialdemokrater, der er med på vognen. Det var Bjarne Laustsen (S), der havde ønsket den mulige statsgaranti til Christiania på dagsordenen hos Socialdemokraterne torsdag. Han undrer sig nemlig over, hvordan man kan give 100 procent statsgaranti til Christiania, når man ikke vil gøre det samme for Udkantsdanmark.

»Borgere og virksomheder fortæller, at de ikke kan få lån til at etablere sig i landdistrikterne. Det kunne de jo få, hvis vi gav en statsgaranti, men det har vi afvist at gøre. Og så ser det lidt underligt ud, hvis man gør det på Christiania. Så det er den positive særbehandling af at område i København, som vi synes er lidt underlig,« siger Laustsen, der mistænker, at vi har det han kalder »postnummer-Apartheid« i Danmark.

»Christiania skal behandles på lige fod med alle andre.« understreger han.

Henrik Sass Larsen indrømmer, at ordningen ikke er ideel.

»Jeg er generelt betænkelig ved, hvor mange penge man skal låne til sådan et socialt eksperiment. Men når man nu har valgt at sige, at det skal bevares og blive der, og så gør vi det. Men skulle man starte forfra, så havde jeg fundet en anden model« siger Henrik Sass Larsen, der erklærer sig som tilhænger af en »gradvis normalisering« af fristaden.

Socialdemokraternes gruppeformand Leif Lahn Jensen (S) vil ikke udtale sig om, hvor mange af gruppens medlemmer, der udviste utilfredshed med udsigten til garantien til Christiania. Han siger, at der nu bare skal køre ganske almindelige forhandlinger om spørgsmålet og minder om, at der ikke er en aftale endnu.