Sareen: Kirkelukninger er »rettidig omhu«

»Det er en sag med mange følelser, og vi har alle brug for at tænke os grundigt om og lytte til alle argumenter«, siger kirkeministeren om de - måske - forestående kirkelukninger.

absalon
Absalons Kirke på Vesterbro skal lukke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Tirsdag aften besluttede Københavns Stiftsråd, at 14 folkekirker i hovedstaden bør lukkes. Stiftsrådet indstillede til biskop Peter Skov-Jakobsen, at han beder kirkeminister Manu Sareen (R) om at lukke de 14 kirker, og ministeren vil nu overveje spørgsmålet, når indstillingen lander på hans bord, oplyser han på kirkeministeriets hjemmeside.

- Jeg hverken kan eller vil tage stilling til, om en eller flere kirker skal nedlægges, før jeg har fået en indstilling og en redegørelse for de holdninger, som biskoppen, menighedsrådene og eventuelt andre har til sagen. Det er en sag med mange følelser, og vi har alle brug for at tænke os grundigt om og lytte til alle argumenter, før der træffes en afgørelse. At lukke en kirke er en stor beslutning med mange konsekvenser, udtaler Manu Sareen.

Han mener, at den forudgående proces, som skal lede til lukningerne, har været meget grundig.

- Stiftsrådets drøftelser og anbefalinger kommer efter en meget omfattende proces, hvor blandt andet menighedsråd og provstiudvalg har været hørt om deres synspunkter, siger han.

Den danske folkekirke har generelt oplevet et fald i opbakningen, og derfor er det ifølge ministeren relevant at overveje kirkelukninger. Men på den anden side er det også på sin plads at overveje nye kirker andre steder, påpeger han.

SE GRAFIK: Her ligger de kirker, der skal lukke

- Generelt kan jeg sige, at jeg finder det relevant at overveje, om der skal lukkes nogle kirker i København. Den overvejelse er for mig en del af det at udvise rettidig omhu. I øvrigt er det også relevant at overveje, om der skal bygges nye kirker andre steder, udtaler han.

Ifølge Folkekirken.dk findes der ingen særlig lov for, hvordan man lukker en kirke. Det står dog klart, at det er kirkeministeren, som godkender opførelse og nedrivning af kirker. I praksis gør ministeren sidstnævnte på baggrund af en opfordring fra det lokale menighedsråd, men kirkelukninger forekommer dog yderst sjældent - siden 1849 er det kun sket ni gange, oplyser Folkekirken.dk.