Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er særdeles skuffende, at EUs komité for fiskeri og akvakultur onsdag har vedtaget, at der skal indføres sanktioner mod Færøerne, fordi færingerne har tredoblet sine sildekvoter uden tilladelse fra de andre kyststater, EU, Rusland, Island og Norge.
Sådan siger fødevareminister Mette Gjerskov (S) efter onsdagens vedtagelse i EU, der er den foreløbige kulmination på en længerevarende sildekrig mellem EU og Færøerne.
»Det er meget skuffende, for det er et drastisk skridt, der bliver taget over for Færøerne. Det er et lille samfund, som er afhængig af sit fiskeri, og vi mener altså, at man burde have kørt videre ud af forhandlingssporet, for man har ikke udtømt alle muligheder for forhandlinger,« siger Mette Gjerskov.
Hun hæfter sig dog ved, at EU-Kommissionen har valgt at lave en teknisk gennemskrivning af sit forslag, før sanktionerne kan træde i kraft. Dermed indføres sanktionerne mod Færøerne sandsynligvis først efter de syv dage, det typisk tager at indføre sanktioner.
Den tekniske gennemskrivning vil ifølge Mette Gjerskov betyde, at EU vil holde fast i importforbuddet mod sild og makrel til Danmark og resten af EU. Men den del, der handler om at forbyde eksport af fiskefartøjer, fiskeredskaber og forsyninger fra EU til Færøerne, kan ende med at falde.
»Det vil sige, at nogle af de bekymringer, vi har rejst, er der blevet lyttet til. Men det ændrer ikke ved, at sanktionerne er blevet vedtaget og kan indføres,« siger Mette Gjerskov.
Den danske regering står med et ben i hver lejr i sildekrigen, da man både er med i EU og rigsfællesskabet. Regeringen havde frem til onsdagens afstemning håbet på, at det kunne lykkes at gå forhandlingens vej, så man kunne finde en løsning, alle parter ville være tilfredse med, og Mette Gjerskov har flere gange sagt, at hun er ærgerlig over EUs sanktioner, som blev varslet i maj.
Konflikten eskalerede i januar, da EU, Rusland, Island og Norge afslog færingernes krav om forhøjede kvoter og indgik en aftale uden om Færøerne, som siden hævede sildekvoterne på egen hånd med begrundelsen, at der er flere sild i havet omkring Færøerne.