Sander skal undersøges i sagen om Penkowa

Helge Sander (V) skal undersøges for sin rolle i sagen om forskeren Milena Penkowa, kræver oppositionen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere videnskabsminister Helge Sander (V) skal undersøges for sin rolle i sagen om den svindelanklagede forsker Milena Penkowa, som han ser privat.

Det kræver en samlet venstrefløj, efter at B.T. i går kunne fortælle, at Helge Sander har givet gode råd til professor og hjerneforsker Milena Penkowa, som han som minister har tildelt 1,1 million kroner i form af den såkaldte EliteForsk-pris i 2009.

I denne uge blev Milena Penkowa politianmeldt for at have forfalsket dokumenter og opdigte rotteforsøg - hun har tidligere måttet betale en kvart million kroner tilbage, fordi hun brugte forskerpenge fra en fond på tøj, rejser og dyre middage.

Da Milena Penkowa fik forskerprisen af Sander var hun allerede to gange blevet undersøgt for at fuske med sin forskning.

Selv om hun dengang blev frikendt af Københavns Universitet, undersøgte Helge Sander aldrig, om der var hold i anklagerne mod Milena Penkowa, før hun modtog den prestigefyldte pris.

Det får oppositionen til at kræve hans rolle undersøgt.

- Sander har et stort forklaringsproblem. Man kan jo ikke sidde og udnævne sine gode venner til elitepriser, og da slet ikke hvis han samtidig er vidende om, at der var sager på vej på grund af mistanke om fusk med hendes forskning, siger SFs Jonas Dahl.

- Nu bliver man nødt til at få undersøge hvad der er foregået, og om hun rent faktisk har fået prisen mod bedre vidende.

SF bliver bakket op i at få undersøgt Sanders rolle af Socialdemokraterne og Enhedslisten.

Helge Sander har ikke ønsket at kommentere sagen over for avisen.

/ritzau/