Samuelsens trusler: »Se mig i øjnene og se, hvor stålsat jeg er«

Deadline for LAs krav om skattelettelser er nu ikke længere grundlovsdag, men rykket til inden jul. Vi ser nærmere på LA-formandens trusler om at vælte regeringen, hvis ikke skattesatsen bliver sænket.

Anders Samuelsen truer igen regeringen på livet. Lars Løkke Rasmussen og co. skal inden 2016 bliver til 2017 have leveret store reformer, med »markante lettelser« af både marginalskatten og skatten i bunden, hvis ikke Liberal Alliance skal trække tæppet væk under regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

»Se mig i øjnene og se, hvor stålsat jeg er,« sagde Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen, under regeringsforhandlingerne i sommer.

Hans stålsathed handlede om topskattelettelser. Han krævede, at Lars Løkke Rasmussen (V) skulle skrive ind i regeringsgrundlaget, at topskatten skulle sænkes. Ellers ville V-regeringen få en »ekstremt kort levetid«, lød det.

Nu truer Anders Samuelsen igen regeringen på livet. Lars Løkke Rasmussen og co. skal, inden 2016 bliver til 2017, have leveret store reformer, med »markante lettelser« af både marginalskatten og skatten i bunden, hvis ikke Liberal Alliance skal trække tæppet væk under regeringen.

Nå ja, og så skal væksten herhjemme fremover være på minimum to procent om året. Ellers er det slut for V-regeringen.

»Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer,« siger han til således i dag til Jyllands-Posten.

Det er langt fra første gang, Anders Samuelsen truer regeringen og udstukket en deadline. Herunder ser vi nærmere på og fortæller hvilken effekt, truslerne har haft.

Trussel #1: Inden vi peger på jer...

Valgkortene var knap nok talt op efter folketingsvalget i juni 2015, før Anders Samuelsen under regeringsforhandlingerne sendte den første trussel af sted mod den kongelige undersøger, Lars Løkke Rasmussen.

Anders Samuelsen ville kun støtte en borgerlig regering, hvis han kunne se sig selv i regeringsgrundlaget - kravet var skattelettelser i toppen.

»Jeg har sagt, at topskatten skal på bordet, og det holder jeg fast i,« sagde Anders Samuelsen dengang til DR Nyheder og slog fast, at en »regering kan vælte sig selv, ved at den ikke lytter til sit parlamentariske grundlag.«

Det blev som bekendt til en borgerlig regering med Lars Løkke Rasmussen som statsminister. På side 10 i regeringsgrundlaget, står der:

»Derudover har regeringen en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 pct.point.«

Skattelettelserne blev i regeringsgrundlaget planlagt til at skulle forhandles på plads som »anden fase« af regeringens jobreform - tidspunktet blev fastsat til foråret 2016. Så langt, så godt...

Trussel #2: Inden grundlovsdag, ellers..

Men truslerne om topskattelettelser stoppede ikke der.

For straks i det nye år så Anders Samuelsen sig nødsaget til at minde Lars Løkke Rasmussen om det med foråret 2016.

Det skete, da finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på TV 2 News åbnede for, at regeringen ville udskyde forhandlingerne og dermed Samuelsens længe ventede skattelettelser til efteråret. Udgifterne til flygtninge og asylansøgere skulle gøres op først, lød det.

Og så var det, at Anders Samuelsen kom på banen.

»Så længe regeringen lever op til regeringsgrundlaget, som inkluderer en tidsramme for skatteforhandlingerne, så garanterer vi regeringens overlevelse. Hvis det viser sig til grundlovsdag, at de ikke lever op til regeringsgrundlaget, kan vi ikke garantere regeringens overlevelse længere,« sagde han til Politiko.

Men statsministeren stod fast. Løkke udskød dagen efter officielt forhandlingerne til efteråret.

»Vi vil senere i år foreslå at sætte skatten ned for dem, der er i job, Jeg vil også sige, at det er min vurdering, at vi får det bedste grundlag for at lave en ambitiøs skattereform, hvis den tager udgangspunkt i  en ny økonomisk 2025-plan, som regeringen vil  fremlægge til sommer. Det betyder, at vi udskyder forhandlingerne om reformen nogle måneder,« sagde Løkke på et pressemøde.

Men Liberal Alliance afviste at vælte regeringen og stemme for et mistillidsvotum. Anders Samuelsen meldte i stedet ud, at den »automatiske garanti og velvillighed« fra Liberal Alliances side nu var forsvundet.

»Vi er ikke et nyt Enhedslisten, hvor man bare kan tage vores mandater for givet«, sagde Anders Samuelsen dengang til Politiken.

Trussel #3: Inden jul, ellers..

Og så er vi fremme ved i dag, hvor Anders Samuelsen altså igen truer regeringen på livet.

»Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer,« siger han til Jyllands-Posten.

Samuelsen vil ikke have, at Liberal Alliance ender ligesom Enhedslisten, der ikke turde vælte den daværende regering, siger han i avisen med henvisning til, at Enhedslisten også har stået i en situation, hvor de kunne vælte den daværende SR-regering. Dengang gjorde EL det som bekendt ikke.

»Hun turde ikke trække stikket på Thorning-regeringen. Så vidste Henrik Sass Larsen og Bjarne Corydon, at de kunne grine ad hende og lave politik med de andre partier i stedet. Men det er ikke den måde, Liberal Alliance er i politik på,« siger Anders Samuelsen i dag.

Dermed kan regeringen sætte et nyt kryds i kalenderen for, hvornår kravet om skattelettelser skal være indfriet. Krydset skal sættes 24. december.

Anders Samuelsen siger selv, at han ikke frygter at trække stikket på regeringen. Det eneste han frygter er »ikke at have gjort en forskel,« siger han til Jyllands-Posten.

Fold faktaboksen ud og se nogle af Anders Samuelsen og Liberal Alliances andre trusler til regeringen:

Bock truer også

Det er ikke kun Anders Samuelsen, der i partiet formår at true den siddende regering og sætte deadlines. Retsordfører Mette Bock (LA) sendte i efteråret en trussel af sted mod justitsminister Søren Pind (V), der krævede Irak-dokumenter lagt frem inden julen 2015.

»Hvis ikke regeringen inden jul har lagt de dokumenter, som Irakkommissionen har nået at indsamle, frem i lyset, vil vi fremsætte et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at lægge dem frem,« sagde hun i oktober.

Søren Pind valgte at ignorere den deadline, så et par uger efter lå der et beslutningsforslag, der pålægger regeringen, at den inden oktober skal »offentliggøre eller stille et lovforslag, der kan sikre en offentliggørelse. Det skrev Mette Bock på sin Facebook-profil og gjorde opmærksom på, at regeringen ikke have overholdt deres deadline.

(Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget)

Åbenhed i forvaltningen:LA støttede lukningen af Irak- og Afghanistan-kommissionen, da vi ikke tror på, at Sandheden...

Opslået af Mette Bock Privatprofil på 8. januar 2016

EL: »Stor risiko«

Enhedslisten var fra 2011 til 2015 parlamentarisk grundlag for den tidligere regering. Partiets gruppeformand, Stine Brix, mener, at Anders Samuelsen med sine trusler mod regeringen »løber en stor risiko«.

»Det er klart, at presset meget let kan ende med at ryge tilbage på den part, der stiller de meget håndfaste krav. Især hvis man ikke evner at forklare, hvorfor man stiller dem,« siger Stine Brix.

»For mig at se afhænger succesen med at stille så håndfaste krav af flere ting. Både konteksten, kravene bliver fremsat i, det politiske styrkeforhold og det omkringliggende samfunds forståelse for kravene,« siger hun.

Anders Samuelsen henvisning til, at den tidligere regering vidste, at den bare »kunne grine« ad Enhedslisten, når de fremsatte deres ufravigelige krav, fordi partiet nægtede at vælte regeringen med begrundelsen, at det ville »værre med Løkke«, abonnerer Stine Brix ikke på.

Hun fremhæver, at partiet i 2013 fik forlænget perioden for de mennesker, der var faldet ud af dagpengesystemet. Netop fordi man truede med at vælte regeringen, siger Stine Brix.

»Men klart, at vi ikke fik den indflydelse under den tidligere regering, vi ønskede os. Men det handlede mere om politik end om, at man med et snuptag kunne dreje regeringen i en bestemt retning. Vi havde 12 mandater i et Folketing, der abonnerede på en helt anden politisk forståelse end den, vi har. Det gjorde det meget svært,« siger hun.

»I politik skal der 90 mandater til for at skabe forandringer. Og under den tidligere regering var vi ikke den eneste mulighed for at samle 90 mandater. Det begrænsede vores styrke,« siger Stine Brix.

V: Bedre kår for LA politik under os

I dagens Jyllands-Posten opfordrer Søren Gade Liberal Alliance til at anerkende, at V-regeringen er en mindretalsregering, der konstant skal finde et flertal i Folketinget for at få noget gennemført.

Samme toner lyder i dag fra Søren Gade, der også betoner, at regeringen har »opnået markant blå fingeraftryk« efter valget. Han tager Samuelsens trusler stille og roligt.

»Samuelsen har i hvert fald formået at gøre opmærksom på, hvad Liberal Alliances politik er. Igen,« siger han og fortsætter:

»Jeg kender Anders Samuelsen som en klog og intelligent politiker. Og jeg tror, han trods alt godt er klar over, at chancen for at få Liberal Alliances politik igennem er noget større med Lars Løkke Rasmussen som statsminister end med Mette Frederiksen som statsminister.

DF blander sig ikke

Hos Dansk Folkeparti vil næstformand Søren Espersen ikke blande sig i den ægteskabelige status mellem regeringen og Liberal Alliance.

Espersen understreger, at Dansk Folkeparti ingen trang føler for at hjælpe Liberal Alliance med deres skattepolitiske krav – og han afviser at forholde sig til Anders Samuelsens trusler mod regeringen.

»Jeg anfægter ikke hans ret til som formand for Liberal Alliance at komme med krav. Men det er et anliggende mellem LA og regeringen. Vi har ingen andel i det. De må selv om, hvordan de gør,« siger Søren Espersen.