Samuelsens opsang til Trump deler partierne i blå blok

Virker det efter hensigten, når Danmarks udenrigsminister på Twitter opfordrer USAs præsident til at tage sit job mere alvorligt? Nej, mener de Konservative og DF. Ja, mener Venstre.

Venstres Michael Aastrup Jensen, Udenrigsminister Anders Samuelsen, DFs Søren Espersen, og de Konservatives Naser Khader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen / Gian Ehrenzeller / Ida Marie Odgaard / Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Anders Samuelsens (LA) usædvanlige opsang til USAs præsident Donald Trump kritiseres af de Konservative og Dansk Folkeparti, men bakkes op af Venstre.

Søndag aften udsendte udenrigsministeren tweets, hvor han opfordrede til, at »Donald Trump fra NU af skal stramme op, fokusere på kampen for frihed og udvise respekt for præsidentembedet.«

Den umiddelbare anledning er en mindst lige så usædvanlig video, som USAs præsident søndag offentliggjorde på sin Twitter-profil. I videoen slår Trump løs på en anden mand med et CNN-logo hen over ansigtet. Videoen har optrappet konflikten mellem Donald Trump og amerikanske medier.

De konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, tror ikke, at Anders Samuelsens påtale vil have nogen effekt uden for Danmarks grænser og slet ikke på præsident Trump.

»Er der noget, Trump hader, så er det at blive belært af europæiske ledere og politikere. Det understreger folk tæt på Trump, som det også fremgår af Berlingske i dag (mandag, red.),« siger Naser Khader:

»Jeg forsøger ikke at bagatellisere Trumps angreb på CNN. Han er en udfordring for pressefriheden. Men det nytter ikke noget at køre med på Trumps Twitter-spil. Det bliver kun hørt herhjemme.«

Også Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, opfordrer Anders Samuelsen til at formelle diplomatiske kanaler i stedet for det ”twitter-diplomati”, som risikerer at skade Danmark.

»Når Anders Samuelsen bare tweeter, begår han præcis den samme fejl som Donald Trump. Tweets, der vedrører andre lande, bør ikke finde sted. Derfor bør statsministeren sige til sin minister, at nu må det her twitteri stoppe,« siger Søren Espersen, som i øvrigt kalder Donald Trumps angreb på CNN for »barnagtigt, fjollet og alle de tillægsord man i øvrigt kan finde på.«

Til gengæld bakker Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, op om udenrigsministeren.

»Vi må bare indrømme, at selv blandt venner er der en gang i mellem brug for at råbe vagt i gevær. Og det ser efterhånden ud til, at den amerikanske præsident bruger mere tid på at angribe navngivne journalister og TV-stationer end på at løse de mange konflikter, der er med voldsomme konflikter i Mellemøsten og et mere krigerisk Rusland,« siger Michael Aastrup Jensen.

Venstres udenrigsordfører mener også - modsat både Naser Khader og Søren Espersen - at der er en mulighed for, at Anders Samuelsens reaktion på Twitter vil virke efter hensigten.

»Donald Trump er en forretningsmand og har forstand på en god forretning. Og en god forretning for USA er en flok nære allierede. Derfor vil Trumps nærmeste medarbejdere også fortælle ham, at når en land som Danmark, der har været så tæt på USA gennem forskellige administrationer, siger sådan her, så skal det tages alvorligt,« siger Michael Aastrup Jensen.

Donald Trump ligger i krig med dele af den amerikanske presse, som han beskylder for at føre en uhæderlig heksejagt mod ham. Trumps seneste angreb i form af videoklippet stammer fra et ti år gammelt wrestling-show på tv, som den amerikanske rigmand deltog i.