Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er ikke mere end 10 år siden, at han kaldte sig for »jubeleuropæeren«.
Tyrkiet skulle med i EU, skattepolitikken skulle i højere grad koordineres mellem medlemslandene, Danmark skulle med i euroen og et opgør med alle fire danske EU-forbehold kunne kun gå for langsomt.
Siden da har Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, taget syvmileskridt i retning af en decideret EU-skeptisk kurs. Drømmen om et endnu tættere europæisk samarbejde er erstattet af et krav om at skalle de overnationale lag af EU og føre til det tilbage i retning af det gamle EF. Fælles standarder og regler skal i langt højere grad erstattes af et pragmatisk samarbejde med Det Indre Marked som samarbejdets akse.
»Jeg ser, at der i europapolitikken på den borgerlige side er tre linjer. Der er dem, der siger ja til det hele inklusiv en bankunion. Så er der en protektionistisk skeptisk linje med Dansk Folkeparti. Og så er der vores – hvor vi siger nej til bankunion og protektionisme,« siger Anders Samuelsen.
Frem mod det kommende valg til Europa-Parlamentet går Liberal Alliance derfor til valg på en bevarelse af det danske euro- og retsforbehold, et stop for overimplementering af f.eks. EUs miljøregler, et nej til EUs finanspagt og bankunion samt et stop for alle skatteyderbetalte ydelser på tværs af landegrænser. I det hele taget skal Danmark i endnu højere grad droppe eventuelle ambitioner om at blive en del af EUs inderkreds, hvis det står til Liberal Alliance. Men Anders Samuelsen afviser, at partiets kurs er et udtryk for nationalisme eller protektionisme. Heller ikke når det gælder den ophedede sag om børnechecken.
»Der er kun en løsning lige nu, og det er at bryde EU-reglerne. Det er den eneste løsning der er. I Liberal Alliance er vi klar til at tage de bøder, der måtte komme fra EU. De kan komme og true os med, at Danmark bliver smidt ud. Det kommer aldrig til at ske,« siger Anders Samuelsen.
Ny borgerlig EU-skepsis
Liberal Alliances EU-kritiske linje er endnu et eksempel på en stigende borgerlig EU-skepsis. Det begyndte egentlig med de borgerlige ungdomspartier. Konservativ Ungdom (KU) tog for få år siden skridtet fuldt ud og slog på trommer for, at Danmark helt skulle melde sig ud af EU, mens også flere unge Venstre-folk og medlemmer af Liberal Alliances Ungdom vendte EU ryggen.
Samtidig har Liberal Alliance for nylig fået lavet en måling blandt partiets mulige vælgere, der bekræfter partiledelsen i, at der er en politisk niche i en EU-kritisk, frihandelsesorienteret linje.
»Det, vi kan se ud fra vores målinger, er, at der er mange borgerlige vælgere, der ikke ønsker en bankunion, men som heller ikke ønsker, at vi træder helt ud af et samarbejde. Og det er der, hvor vi ligger os nu,« siger Anders Samuelsen.
Samuelsen satser på, at linjen sikrer Liberal Alliance ét mandat ved EP-valget den 25. maj. I spidsen for LA-kampagnen står den politisk uerfarne Christina Egelund, som Samuelsen roser til skyerne for sine sprogkundskaber og for bl.a. at stå i spidsen for »en prisbelønnet« campingplads i Nordjylland.
Omskiftelig EU-kurs
»Men kommer vi ikke ind, så vil det naturligvis være en skuffelse,« siger Anders Samuelsen.
Samuelsens holdningsmæssige rejse er blandt de mere markante i dansk EU-politik.
Som radikal spidskandidat til Europa-Parlamentet i 2004 talte han dunder og skrev bøger om fordelene ved en fælles europæisk udenrigspolitik, han støttede arbejdet for en egentlig EU-forfatningstraktat, mente der var behov for en fælles EU-asylpolitik, ønskede skærpede miljøkrav, og at Tyrkiet skulle blive medlem af EU, når landet kunne leve op til optagelseskriterierne.
»Jeg er »jubeleuropæer« i den forstand, at jeg mener, at EU er det mest perspektivrige politiske samarbejde i historien,« skrev han på DRs præsentation af EP-kandidaterne forud for EP-valget i 2004 og gik samtidig til valg på en europæisk koordinering af skattepolitikken.
Samuelsen tilhørte givetvis den mere pragmatiske del af den radikale EP-liste i 2004, der også talte partiets nuværende udenrigsordfører Camilla Hersom og LA-kollegaen Simon Emil Ammitzbøll. Som i dag var mange danskere kritiske over for EUs udvikling, og Samuelsen sagde selv dengang, at han havde et »snusfornuftigt forhold til EU« og nævnte arbejdsmarkedspolitikken som et område, hvor EU var gået for langt. Men så sent som efter stiftelsen af Ny Alliance argumenterede Samuelsen for en afskaffelse af euroforbeholdet. Men siden da har Samuelsen udviklet sig til en af Folketingets største EU-skeptikere.
»Jamen, det må bare være den personlige udvikling, jeg har været igennem. Jeg er jo også blevet ældre og ser anderledes på tingene nu,« siger han og fortsætter:
»Den gang var jeg radikal. Det er jeg ikke i dag. Og ja, der er sket et skifte med det forbehold, at jeg var en radikal skeptiker den gang. Og helt banalt er jeg gået fra at være medlem af et parti, der er blankt ja-siger til alt til at være i et parti, hvor vi siger ja til kernen i EU, men nej til mange andre ting. Og det er en bevægelse, som jeg tror, jeg deler med en meget stor del af befolkningen,« siger Anders Samuelsen.
Drømmen om en mere integreret EU-udenrigspolitik har han blandt andet skrinlagt på grund af udfordringen med at finde fælles fodslag.
»Jeg tror, at vi må erkende, at udenrigspolitikken skal føres i de individuelle medlemslande. Vi er forskellige nationer. Der er steder, hvor vi kan arbejde sammen – f.eks. ved fredsbevarende indsatser, men når det eksempelvis kommer til at blive enige om russiske embedsmænd, der skal blokeres, så kan vi jo knap nok blive enige,« siger Anders Samuelsen.
Skaarup: LA minder om DF
Han har bevæget sig så langt, at det stærkt EU-kritiske Dansk Folkeparti nu mener, at Liberal Alliance går til valg på et program, som til forveksling minder om DFs politik.
»Som billedet tegner sig, så er der ikke den store forskel på det, Liberal Alliance har udviklet sig til at stå for i EU-politiske spørgsmål, og det vi hele tiden har stået for. Der er sikkert nogen småting, men af den liste med mærkesager, som partiet har lagt frem, der er ikke meget, som vi er uenig i,« siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.
Men Anders Samuelsen mener, at der er væsentlige nuancer. Han peger på, at Liberal Alliance modsat DF er fortalere for Schengen-aftalen, som har fjernet grænsekontrollen mellem EU-landene. Alligevel mener han, at Liberal Alliance nu er mere EU-kritiske end Dansk Folkeparti.
»Hvis man kigger på, hvordan Dansk Folkeparti stemmer i Folketinget, så er de jo et reelt ja-parti. Det er os, der er de reelle skeptikere. Kommer det til den konkrete politik, så stemmer vi langt mere skeptisk end de gør,« siger Anders Samuelsen.
Hans europæiske rejse har bragt ham så vidt, at Liberal Alliance – til stor ærgrelse for Venstre og og de Konservative – ikke længere ønsker at være i valgforbund med V og K. Valgforbundet minimerer risikoen for stemmespild, men Liberal Alliance ønsker ikke at miste EU-skeptikerstemmer på at være i forbund med de mere EU-positive borgerlige partier. Trods ligheden mellem Dansk Folkepartis og Liberal Alliances valgprogrammer afviser Samuelsen også at indgå i en alliance med DF.
»Hvis vi skulle gå i valgforbund med DF, så vil det betyde, at mange ikke ville stemme på os. Vi er ikke nationalister,« siger Anders Samuelsen.
Wind: LA minder om de britiske konservative
Professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Marlene Wind sammenligner Samuelsens udvikling og LAs linje med den EU-skepsis, som britiske konservative i flere år har repræsenteret.
»Jeg skal ikke kunne sige, om Liberal Alliance har luret i Camerons principprogram, men det er jo nærmest identisk. Idéen om, at man skal rulle EU tilbage til kun at handle om Det Indre Marked, det er noget, der i høj grad stammer fra de britiske konservative,« siger Marlene Wind.
Hun sammenligner også Samuelsens holdningsskift med den hollandske ministerpræsident, Mark Rutte, fra det liberale parti VVD, som på få år har kickstartet et nationalt opgør med EUs indflydelse.
»Der er toner rundt omkring i Europa, hvor man tidligere har været meget pro EU og nu er blevet mere EU-skeptiske. Man kan godt sige, at Liberal Alliance og Anders Samuelsen er det bedste danske eksempel på den udvikling,« siger Marlene Wind.
Hun advarer samtidig med at tro, at man kan tilbagerulle EU til EF og Det Indre Marked, uden at det vil gå ud over den fri bevægelighed, som er kernen i det europæiske fællesmarked.
»Hvis man ikke laver fælles standarder og sikrer, at ydelser kan flyttes over landegrænser, jamen så er der ikke noget marked. Så vil folk ikke flytte sig. Det er helt basal økonomisk teori,« siger Marlene Wind.