Samuelsens buldren

16POLmichaelskak.jpg
Skatmat. Foto: Iris
Læs mere
Fold sammen

Tomme tønder buldrer mest, lyder et ordsprog, men hvis Anders Samuelsen var en tønde, ville han så være tom eller fuld?

Eller sagt med andre ord: Når lederen af Liberal Alliance truer regeringen på livet, puster han sig så blot op, eller er det et udtryk for, at han vil være klar til at eksekvere en politisk halshugning af landets borgerlige statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

Indtil videre er det blot ord, når Samuelsen taler om, at den »automatiske garanti« for regeringens overlevelse er bortfaldet, fordi Løkke har udskudt forhandlingerne om skattelettelser fra foråret til efter sommer. For når det kommer til stykket, så afslørede ugen også, at superliberalisten fra Horsens alligevel står klar til at hjælpe den regering, som han truer på livet. Særligt et interview i Jyllands-Posten, der testede ham på konkreterne, var afslørende. Hvad stemmer I, hvis der bliver fremlagt et mistillidsvotum i folketingssalen, spurgte journalister fra avisen.

»Vi har ingen ambition om at hoppe på den galej,« lød det fra Samuelsen.

På samme måde i sagen om besparelserne på pensionisternes boligydelse, der før jul blev udskudt efter modstand fra DF. Her vil Samuelsens tropper hjælpe finansministeren til at få ny aftale i hus.

»For ellers har Claus Hjort et økonomisk problem,« lød det hjælpsomt fra Samuelsen.

Ej heller de asylstramninger, hvor LA har været skeptisk over for at beslaglægge asylansøgeres værdier, ændrer partiet kurs på.

»De er ikke i spil,« lød det videre fra Samuelsen i JP.

På den ene side vil LA-lederen altså gerne med skarp retorik signalere til vælgerne, at hans parti ikke for enhver pris vil holde hånden under Løkke. På den anden side er det umiddelbart det, hans parti fortsat gør. Anders Samuelsen betoner godt nok, at Liberal Alliance nu i højere grad vil tage stilling fra »sag til sag«, og at hans parti vil være mindre medgørlig i fremtidige forhandlinger.

Muligvis vil Liberal Alliance også gøre sig mere besværlige, fordi Løkke ikke har overholdt sit løfte om forhandlinger om skattelettelser her i foråret.

Men vil Liberal Alliance ligefrem være klar til at vælte statsministeren? Næppe.

For borgerlige vælgere vil uden tvivl i stor stil vende Liberal Alliance ryggen ved et nyvalg, hvis Samuelsen vælter en borgerlig statsminister blot på grund af nogle udskudte forhandlinger om skattelettelser. For det er værd at bemærke, at de foreløbigt blot er udskudt – ikke aflyst.

I virkeligheden betyder det ikke det store, at de er udskudt, for hvis der kommer lettelser i topskatten – hvilket er Liberal Alliances erklærede mål – så vil de alligevel tidligst træde i kraft fra 1. januar næste år. Hvis Anders Samuelsen trak tæppet væk under regeringen her i foråret, ville han derfor ikke blot kunne blive skyldig i, at en rød regering kom til magten. Han kunne udråbes som direkte ansvarlig for, at det borgerlige Danmark ikke fik de topskattelettelser, som han kæmper for, blot fordi han ikke havde tålmodighed til at vente nogle få måneder ekstra på forhandlingerne.

Til gengæld kan Anders Samuelsen vinde ny borgerlig opbakning, hvis der landes en aftale om topskattelettelser efter sommer. For ingen vil være i tvivl om, at det vil være hans sejr.

Men at Samuelsen intet får ud afat te sig for meget inden forhandlingerne om skattelettelserne, ved Løkke bedre end nogen, og derfor hældte statsministeren også blot Samuelsen ned ad brættet på sit pressemøde tirsdag efter regeringsseminaret på Kragerup Gods.

Liberal Alliance havde sat et ultimativt krav om skatteforhandlinger senest grundlovsdag 5. juni, men Lars Løkke Rasmussen konstaterede blot sarkastisk, at han glædede sig over at være fredet frem til grundlovsdag.

For såvel i regeringstoppen som i de to øvrige blå partier, Dansk Folkeparti og de Konservative, er det en udbredt opfattelse, at Anders Samuelsen overspiller sine kort ved at puste sig op, true og at være alt for kategorisk i samarbejdet mellem de blå partier. Til skade for og irritation i blå blok, til gavn for og begejstring i den røde.