Samuelsen: Vesten er magtesløs over for katastrofen i Aleppo

Danmark og resten af Vesten kan kun protestere mod blodbadet i Aleppo, mener udenrigsminister Anders Samuelsen.

Vesten har ikke kræfter til at stoppe henrettelserne i Aleppo, forklarer udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Væmmelse. Frustration. Afmagt.

Vesten har ifølge udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ikke kræfter til at stoppe blodbadet i den syriske storby Aleppo.

Med andre ord kan Danmark og Vesten kun protestere mod den brutalitet, som den syriske præsident Assad og hans allierede i øjeblikket rammer oprørere og civile med i et sådan omfang, at FN-kilder kalder det den største humanitære tragedie i det 21. århundrede.

»Hvis nogen forestiller sig, at vi nu sætter vestlige tropper ind i Aleppo og går direkte i struben på de syriske tropper - på Assads tropper og på det russiske militær - så er svaret, at det kommer ikke til at ske,« siger Anders Samauelsen og fortsætter:

»Vi skal lægge et maksimalt pres. Vi skal protestere alt det, vi kan. Men vi skal også - jeg går ind for ærlig kommunikation i denne her situation - være realistiske omkring, hvad vi kan.«

Rusland skal stå til ansvar

Udenrigsministeren forklarer, at Danmark konkret støtter den syriske opposition og nødhjælpsorganisationer som De Hvide Hjelme økonomisk. Samtidig protesterer Danmark alene og gennem EU og FN så højt som overhovedet muligt mod blandt andet de aktuelle henrettelser i Aleppos gader.

»Jeg vil tro, at alle danskere fordømmer det hér og er fuldstændig ødelagte over at se situationen. Det er jeg også personligt. Det skærer i hjertet på mig. Men jeg vil ikke lyve over for den danske befolkning og sige, at vi er på vej til at sende tropper til Aleppo,« siger Anderes Samuelsen.

Betragter du det i dag som en fejl, at Vesten ikke tidligere er gået ind med landtropper i Syrien?

»Jeg tror ikke, at man skal føre udenrigspolitik i bagklogskabens ulideligt klare lys. Jeg er sat i denne her stol for 14 dage siden og overtager situationen, som den er på nuværende tidspunkt. Og jeg mener, at jeg har gjort rigtig meget allerede på 14 dage,« siger Anders Samuelsen og remser op:

»Jeg har haft møde med De Hvide Hjelme. I morgen har jeg møde med oppositionen. Jeg har været til NATO-topmøde. Jeg har været til møde med mine EU-kolleger. Så sent som i går var jeg i Berlin og tale med den tyske udenrigsminister. I morgen er det Sverige. Jeg lægger pres alle de steder, jeg kan. Ud over det har jeg i dag bedt den danske ambassade i Moskva tage direkte kontakt til det russike udenrigsministerium og forelægge dem vores protest.«

Modsat Vesten har Rusland spillet en meget aktiv rolle i Syrien - hvilke konsekvenser bør det få for Rusland?

»Jeg mener, at alle, som er involveret i og begår krigsforbrydelser i den situation, som vi har nu og i det hele taget, selvfølgelig skal retsforfølges. Det gælder alle. Og i det omfang vi kan samle beviserne og få dem ført for en domstol, skal vi selvfølgelig gøre det,« siger udenrigsministeren.

Seks års borgerkrig - 400.000 døde

Borgerkrigen i Syrien har varet siden marts 2011, hvor præsident Assads sikkerhedsstyrker åbnede ild mod demonstranter, der inspireret af Det Arabiske Forår krævede medbestemmelse. Siden har borgerkrigen kostet op mod 400.000 mennesker livet og fordrevet millioner fra deres hjem.

I 2012 fik oprørerne kontrol med den østlige del af Aleppo, hvor de har kæmpet mod regeringstropper og russiske bombardementer. Regeringstropper har næsten totalt kontrol med Aleppo, og der er meldinger om likvideringer af også kvinder og børn.

Ruslands FN-ambassadør sagde tirsdag aften ifølge AFP, at kampene i det østlige Aleppo er overståede. I går kom det frem, at mindst 82 civile er blevet »skudt på stedet« under den syriske regeringshærs fremrykning i de tidligere oprørskontrollerede boligområder i den østlige del af storbyen Aleppo. Blandt de summarisk henrettede er 11 kvinder og 13 børn.