Samuelsen varsler ændring af offentlighedsloven

I en grundlovstale, hvor Anders Samuelsen drømmer om et schweizisk Danmark, kritiserer LA-lederen vennerne i blå blok for den nye offentlighedslov. Han garanterer, at loven bliver ændret, hvis Liberal Alliance får de afgørende mandater efter næste valg.

Foto: Torkil Adsersen

Den netop vedtagne offentlighedslov bliver ændret efter næste valg, hvis Liberal Alliance får de afgørende mandater i en kommende borgerlig regering.

Det fastslår partiets formand, Anders Samuelsen (LA), i sin grundlovstale.

»Efter næste valg, når vi får en ny regering, og Liberal Alliance får de afgørende mandater, kommer vi ikke til at have glemt denne skamplet på demokratiet. Vi kommer til at forlange ændringer,« siger Anders Samuelsen.

Offentlighedsloven, der er blevet kritiseret voldsomt for at begrænse adgangen til aktindsigt i blandt andet ministerier, blev tirsdag vedtaget med stemmer fra regeringen, Venstre og Konservative.

Særligt formandskollegaerne Lars Løkke Rasmussen (V) og Lars Barfod (K) fortjener hård kritik for at have lagt stemmer til offentlighedsloven, mener Anders Samuelsen.

»I dag står Lars Løkke Rasmussen, Lars Barfoed og regeringspartiernes ledere så på deres møder rundt om i Danmark og holder fine taler om grundloven og folkestyre og demokrati. Sig mig, hvad bilder de sig egentlig ind? Det er intet mindre end rendyrket hykleri. Det er en hån mod deres egne principper. Det er en hån mod deres egne vælgere. Det er en hån mod folkestyret og en hån mod grundlovsdag,« siger Anders Samuelsen.

Han brugte meget af sin grundlovstale på at sammenligne Danmark med det schweiziske samfund, som i Samuelsens øjne bør være et forbillede for Danmark.

»Den offentlighedslov – undskyld, mørklægningslov - som regeringen, Venstre og Konservative vedtog i går, og som betyder, at borgerne fremover får sværere ved at kigge politikerne efter i kortene, den ville aldrig kunne vedtages i Schweiz,« siger Anders Samuelsen.

Han mener desuden, at Danmark ligesom Schweiz med fordel kan sætte skatten markant ned uden at gå på kompromis med velfærden.

»I Schweiz kommer alle – alle! - på hospitalet, hvis de er syge. Den eneste forskel er bare, at mens vi i Danmark har betalt vores hospitalsophold over skatten, har schweizerne betalt deres via en obligatorisk sundhedsforsikring. Udgiften er stort set den samme,« lyder det fra Anders Samuelsen.

Ifølge Samuelsen har Schweiz også et »fantastisk direkte demokrati«, ligesom landet har succes med at få indvandrere i arbejde.

FACEBOOK | Er Schweiz også dit forbillede? Speak up på facebook.com/berlingske