Samuelsen tilfreds trods nederlag: Vi gik frem med 400 procent

Anders Samuelsen roser LAs spidskandidat Christina Egelund, selv om hun ikke trak stemmer nok til mandat. Han fortryder ikke, at partiet ikke gik i valgforbund.

ARKIVFOTO af Anders Samuelsen (LA). Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Liberal Alliance var milevidt fra en plads i Europa-Parlamentet. Partiet måtte søndag nøjes med 2,9 procent af stemmerne. Men selv om det ikke blev til et mandat, er partileder Anders Samuelsen (LA) tilfreds med valget. Han påpeger at LA blot fik 0,6 procent af stemmerne ved EU-valget for fem år siden.

»Venstre, Konservative, Socialdemokraterne og SF gik tilbage. Vi er gået frem med 2,3 procentpoint - det er en fremgang på 400 procent. Så er der kun én ting, man kan være utilfreds med, og det var, at vi ikke vandt et mandat, men det var der nok heller ikke nogen, der havde regnet med, at vi gjorde,« siger Anders Samuelsen.

»Men jeg står heller ikke med armene i vejret og siger, at det er fuldstændig fantastisk. Vi har lært en masse af det her valg, som vi vil bruge til næste folketingsvalg, som er det afgørende slag for os,« siger han.

Partilederen mener, at partiet kan være tilfreds med den indsats, som spidskandidat Christina Egelund (LA) leverede under valgkampen.

»Hun gik fra at være massiv ukendt en uge før valget til at samle knap tre procent sammen. Det er bestået. Hvis hun ikke er kommet i Folketinget inden, er hun godt bud til som vores EP-kandidat til næste valg,« siger Anders Samuelsen.

Ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, kunne Liberal Alliances stemmer have sikret Venstre et tredje mandat, der i stedet gik til Dansk Folkeparti, hvis LA havde indgået valgforbund med Venstre og de Konservative.

Men Liberal Alliance havde en klar strategi om at stå uden for valgforbund, og det fortryder man ikke.

»Vi havde tre valgmuligheder. Vi kunne gå i valgforbund med Dansk Folkeparti, med Venstre og Konservative eller stå alene. Vi valgte det sidste. Jeg tror ikke, det havde ændret meget i forhold til hvor mange, der havde valgt at stemme på os,« siger Anders Samuelsen.

»Uanset hvem vi var gået i forbund med, ville nogen af vores medlemmer have sagt, at de ikke kan lide DF eller VK. Nu har vi haft en situation med fuld sammenhold i partiet i forhold til at hjælpe Christina til et så godt valg som muligt. Jeg fortryder ikke noget. For mig er det ét fedt, om det ekstra mandat, vores stemmer kunne have betydet, går til Dansk Folkeparti eller Venstre. Det gør ingen forskel set fra en liberal dagsorden,« siger han.

Samuelsen understreger, at han ikke er enig i de andre partiers europapolitik.

»De går nærmest ind for protektionisme. Venstre og Konservative vil have os med i bankpakker og kæmper ikke reelt imod den sociale overbygning og den formynderstat, der er ved at udvikle sig i Bruxelles. Jeg ved ikke hvilken linje, jeg så skulle vælge,« siger Anders Samuelsen.