Samuelsen ønsker tæt samarbejde med briter - også efter brexit

Danmark og Storbritannien deler mange værdier, siger udenrigsministeren efter møde med britisk kollega.

Anders Samuelsen (LA) mødtes med den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, for blandt andet at tale om brexit. Tariq Mikkel Khan/arkiv/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Danmark vil gerne Storbritannien økonomisk og politisk - også efter brexit. Landene har adskillige fælles interesser og deler mange værdier.

Sådan lyder meldingen fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) efter et møde på dansk jord med den nyudnævnte britiske kollega, Jeremy Hunt.

»Håbet er, at man får lavet en aftale, som reelt kommer til at betyde, at vi kan konkurrere på lige vilkår, at vi kan have et tæt og effektivt samarbejde,« siger han.

»Ikke bare, når det kommer til det handelspolitiske, vi har det også på det sikkerhedspolitiske område, om politisamarbejde, bekæmpelse af terrorisme og de store internationale udfordringer,« siger Anders Samuelsen.

Ifølge udenrigsministeren ligger det dog på Michel Barniers bord at forhandle en aftale i hus på vegne af alle 27 medlemslande. Han er EU's brexitforhandler.

Anders Samuelsen bliver bakket op af den britiske udenrigsminister.

»Det er op til EU-27 at stå sammen. Men det var godt at forklare konteksten, så det har været et produktivt møde,« siger han.

Det er Jeremy Hunts første officielle besøg i Danmark, efter at han i juli overtog udenrigsministerposten efter Boris Johnson.

Siden har Hunt brugt sin nyerhvervede stilling i regeringen til at besøge EU-lande. Målet er at hverve tilhængere til premierminister Theresa Mays exitstrategi.

Det er især knaster på det vigtige handelsområde, der skaber splid mellem forhandlingsparterne.

Om det lykkedes at finde en tilhænger i Danmark, vil den danske udenrigsminister ikke sige.

»Det lykkedes ham at få fremført hans argumenter, og jeg fik fremført mine,« siger han.

Samuelsen påpeger, at han selv har været på "alliancerejse" i Europa for at finde nye og tætte samarbejdspartnere i EU, når briterne endegyldigt forlader unionen.

Inden den britiske udenrigsminister begiver sig videre til sit næste EU-stop, Finland, aflagde han Finansministeriet et besøg.

Ifølge finansminister Kristian Jensen (V) blev der stillet skarpt på de igangværende forhandlinger om Storbritanniens EU-skilsmisse.

»Brexit kan få store konsekvenser for dansk økonomi, og derfor er det i Danmarks interesse, at der kommer en god aftale,« siger han.

Storbritannien forlader officielt unionen 29. marts næste år, men målet er at få en aftale på plads senest i oktober.

Sker det ikke, risikerer premierminister Theresa May at få smækket døren i til EU uden en aftale.

/ritzau/