Samuelsen møder stor interesse for ny tech-ambassadør

Vi skal huske også at fortælle om alle de muligheder, den nye teknologi giver, siger udenrigsministeren.

Arkivfoto: Udenrigsminister  Anders Samuelsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Nye transportformer, ny medicin, nye teknologiske muligheder, vi end ikke kan forestille os. Men også robotter, der potentielt set kan overtage 40 procent af det arbejde, danske lønmodtagere udfører.

Den såkaldte disruption, der bedst kan oversættes med forstyrrelse, har både en forside og en bagside. Og man skal bestemt tage folks bekymringer alvorligt. Men man skal også fortælle de positive historier.

Sådan lyder det fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), der netop er hjemvendt fra en konference om disruption i Schweiz.

Her har han berettet om, hvordan Danmark forsøger at håndtere den nye udvikling. Blandt andet i diplomatiet, som udenrigsministeren står i spidsen for.

En af de helt konkrete nyskabelser her er, at Danmark er på vej til at udnævne, hvad der bliver verdens første tech-ambassadør.

»I det klassiske diplomati er det nation til nation. Ved siden af det har vi i Danmark i mange år satset på et stort handelsdiplomati,« forklarer Samuelsen.

»Men det nye er, at nogle virksomheder er så store - Google, Amazon, Apple, Uber - at de påvirker danskernes hverdag.«

Og det initiativ møder stor interesse uden for landets grænser, fortæller Samuelsen. For der er god grund til at samarbejde med de store virksomheder, forklarer han.

»De sidder på rigtig meget data. Og for eksempel samarbejder vi med Facebook og Twitter om bekæmpelsen af Isil (et andet ord for Islamisk Stat, red.). De hjælper med at lukke deres konti ned.«

»Men også i forhold til at virksomhederne kan lægge masser af arbejdspladser rundt om i verden. Og forhåbentlig lægger de også nogle i Danmark«, siger Samuelsen.

Endnu er der dog ikke andre lande, der har kopieret Danmarks idé om en ambassadør for de store tech-virksomheder.

»Der er helt klart en kæmpe interesse for det. Der er også mange udenlandske medier, der har interviewet mig om det. Og mange af mine udenrigsministerkolleger har taget det emne specifikt op,« siger Samuelsen.

Fristen for at søge stillingen er udløbet. Samuelsen kan ikke oplyse, hvor mange der har søgt. Men han venter at kunne udpege personen til sommer.

Ifølge stillingsopslaget skal ambassadøren »fremme Danmarks interesser og positionere Danmark som foregangsland i forhold til den teknologiske og digitale udvikling globalt.«

Den kommende tech-ambassadør skal arbejde i Silicon Valley i USA, kendt som hjemsted for nogle af verdens største teknologivirksomheder.

/ritzau/