Samuelsen: Lad Grækenland gå fallit

Eneste redning for Grækenland er statsbankerot, mener Anders Samuelsen. Det er helt forkert, at EU forsøger at holde hånden under det kriseramte land, lyder det.

ARKIVFOTO. Den græske børs i Athen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN KOLESIDIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Grækenlands situation er nu så grusom, at det vil være bedst for alle – ikke mindst grækerne selv – at landet går fallit.

Sådan skriver partileder for Liberal Alliance, Anders Samuelsen, i et stærkt kritisk debatindlæg i Berlingske torsdag.

I indlægget beskriver Anders Samuelsen, at han under en nylig tur til Grækenland sammen med Folketingets Finansudvalg oplevede et europæisk land med et håbløst arbejdsmarked og ineffektive samfundsstrukturer.

- Derfor er det af både økonomiske og menneskelige grunde helt forkert, når EU med alle midler forsøger at holde hånden under grækerne. Europagten trækker bare smerten ud og på den lange bane forværrer den faktisk forholdene for Grækenland og de andre EU-lande med alvorlige problemer, skriver Anders Samuelsen, som mener, at den aftale som Grækenland prøver at få i hus med de private kreditorer, der skal mindske landets gæld til 120 procent af bruttonationalproduktet i 2020 ikke vil redde landet.

Samuelsen beskriver, hvordan alle store byer i Grækenland har trængselsproblemer, og at trafikken snegler sig af sted langt ud til forstæderne. Med undtagelsen Athen, hvor der ikke er nogen trafikpropper, køer eller trængsel.

- Det lyder dejligt, men årsagen er dyster: Grækenland har i de seneste fire år befundet sig i recession og landets økonomi er nu i så skrækkelig en forfatning, at folk simpelthen ikke har råd til at køre bil længere.

Liberal Alliance-formanden mener, at landet ellers har gode forudsætninger for at klare sig godt på grund af sit varme klima og imponerende historie.

- Men Grækenland er i dag nettoimportør af tomater! Det er jo absurd.

Anders Samuelsen slår derfor fast, at det eneste rigtige er at lade Grækenland gå fallit.

- I Grækenlands situation er statsbankerot, løsrivelse fra euroen og efterfølgende devaluering af egen valuta faktisk netop den redningskrans, der kan bringe landet op af det økonomiske dødvande. Så kan grækerne starte på en frisk, bygge økonomien op igen og skabe bedre vilkår for sig selv og de fremtidige generationer.

Samuelsen skriver ligeledes, at det at gå fallit ikke er så slemt og henviser til lande som Rusland, Brasilien og senest Argentina i 2002, hvor statsbankerotten markerede begyndelsen på en ny periode for landet.