Samuelsen: Jeg har stadig dårlig samvittighed over Kolinds smadrede image

Et kendt navn er ingen fordel for en folketingskandidat, mener Anders Samuelsen. Han undrer sig over mistænkeliggørelsen af politikere, der er kendt for andet end politik.

Arkivfoto fra 2007, hvor Liberal Alliance stadig hed Ny Alliance: Anders Samuelsen fortryder den dag i dag, at Lars Kolind (th.) blev overtalt til at stille op for partiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Mange danske kendte er blevet kontaktet af partier, der vil have deres navn på stemmesedlen. Men ifølge Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen (LA), forventer partierne ikke nødvendigvis, at de kendte vil udløse en lavine af stemmer.

»Jeg kan ikke mindes en eneste kendis, der har givet sit parti et markant spring i stemmetallet. Da Naser Khader, Gitte Seeberg og jeg stiftede Ny Alliance, fik vi en masse medvind, fordi vi var kendte i forvejen, men det varede jo kun en uge,« siger han.

Liberal Alliance er et af de partier, der har opstillet kandidater med kendte navne - mest bemærkelsesværdigt idrætsmanden Joachim B. Olsen (LA) og plejehjemslederen Thyra Frank (LA). Men Anders Samuelsen oplever, at deres berømthed bliver brugt imod dem.

»For mig at se starter kendte kandidater i minus. De går fra at være anerkendt til at blive mistænkeliggjort, fordi de stiller op for et parti. Folk, der før respekterede dem, slår dem hen, fordi de pludselig står for en partipolitisk holdning,« siger han.

Når et parti som Liberal Alliance alligevel bejler til folk, der er kendt i offentligheden, skyldes det ifølge Anders Samuelsen deres faglighed.

»Hvis man er kendt, er det i ni ud af ti tilfælde, fordi man har præsteret noget ekstraordinært. Thyra Frank er jo ikke kendt fra Paradise Hotel. Hun er kendt, fordi hun ved, hvad hun snakker om,« siger han.

Spørgsmål: Thyra Frank var en ekstremt populær debattør og forfatter, da hun stillede op for jer. Spillede det ingen rolle?

»Jo, selvfølgelig gjorde det det. Men det vigtigste er hendes faglighed og hendes vedholdenhed. Hendes arbejde på Plejehjemmet Lotte er funderet i en liberal tankegang, som vi vil føre ud i livet over hele landet,« siger Anders Samuelsen.

Han noterer sig, at en stor del af Thyra Franks støtter har vendt hende ryggen, efter hun stillede op for Liberal Alliance. Netop mistænkeliggørelsen af politikere er et større problem end partiernes hang til kendte kandidater, mener LA-lederen:

»Det er vanskeligt at spørge folk, om de har lyst til at stille op, for politik er ikke et godt job. Vi lokker folk ind i en verden, der vil give dem en masse ærgrelser.«

Anders Samuelsen fremhæver erhvervsmanden Lars Kolinds kortvarige kandidatur for Ny Alliance, der endte i latterliggørelse, da han foreslog forsøg med flad skat på Fyn.

»Lars Kolind havde et stærkt image, der blev smadret, da han gik ind i arena, som han ikke kendte. Det har jeg stadig dårlig samvittighed over i dag,« siger Samuelsen.

»I dag gør jeg meget ud af at advare folk, inden de stiller op,« siger han.