Samuelsen i fare for at ryge ud af Folketinget

Liberal Alliance står til markant vælgerlussing. Partiet ser ud til at miste sit mandat i Nordsjælland, hvor Anders Samuelsen er opstillet. Men partiformanden kan få et tillægsmandat.

»Vi ender på to procent, så vi er her endnu,« lød de opmuntrende ord fra Anders Samuelsen fra talerstolen til aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl Celina Dahl

Den liberale løve brøler med mindre kraft efter aftenens valg, hvor Liberal Alliance går markant tilbage. Ifølge den seneste prognose fra DR står Liberal Alliance til at få 2,3 procent af stemmerne mod 7,5 procent i 2015.

Samtidig ser partiet ikke ud til at få et mandat i Nordsjællands Storkreds, hvor Anders Samuelsen er opstillet. Dermed er partiformanden i fare for at ryge ud af Folketinget. Han kan dog reddes af et tillægsmandat.

»Han er bestemt ikke sikker,« vurderer professor Kasper Møller Hansen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet. Han tilføjer, at det vil være »katastofalt« for partiet, såfremt formanden ikke får et sæde i Folketinget.

Niels Nørgaard Kristensen, lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet istemmer. Det er »fuldkommen uhørt« at have en partiformand, som ikke er i Folketinget, forklarer han, og det vil efterlade partiet i en »eksistentiel«.

»Der er ikke umiddelbart nogle logiske efterfølgere i personkredsen, specielt efter at Mette Bock ikke længere er en mulighed. Det er derfor ikke til at sige, om der er nogen, som kan trække partiet videre,« siger Niels Nørgaard Kristensen.

Liberalismen forsvandt

Liberal Alliance betaler prisen for de seneste års regeringssamarbejde, vurderer valgforsker Martin Vinæs Larsen fra institut for statskundskab på Aarhus Universitet:

»Liberal Alliance har skullet gå på kompromis på en række punkter med Dansk Folkeparti, og samtidig har Venstre været midtersøgende og trukket Liberal Alliance med ind mod midten. De liberale løver har ikke følt, at de har fået den rene liberale varer,« siger han.

Vinæs får opbakning fra Niels Nørgaard Kristensen fra Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet, som tilføjer at tiden som regeringspartner på flere måder har udfordret vælgernes tillid.

»Partiet har flere gange kravlet op i træ og talt om ultimative krav, men vælgerne har ikke set det omsat til praksis,« konstaterer han.

Martin Vinæs Larsen forklarer, at særligt de unge vælgere denne gang ser ud til at have svigtet Liberal Alliance.

»Liberal Alliance har været det største parti blandt de helt unge, og det er de ikke længere efter det her valg. Partiet har mistet noget af sit idealistiske skær, som normalt tiltrækker unge vælgere«

Til gengæld er Venstre lykkedes med at tiltrække flere af de helt unge, forklarer Martin Vinæs Larsen.

Liberal Alliance står til at miste ni mandater og få blot fire. Martin Vinæs Larsen vurderer, at den store opgave for partiet efter valget bliver at genfinde begejstringen for det liberale projekt.