Samuelsen forstærker trussel mod Løkke: Vores garanti er væk

Lars Løkke er løbet fra aftalen i regeringsgrundlaget, og derfor vil Liberal Alliance ikke længere per definition hjælpe regeringen, når den mangler et flertal.

Liberal Alliance vil ikke længere garantere for, at de står bag regeringen, hvis den mangler et flertal. Løkke er løbet fra en aftale. Og derfor føler LA sig heller ikke forpligtet af den aftale, parterne indgik i sommer, hvor Løkke blev statsminister, siger Anders Samuelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted

Regeringen og Liberal Alliance havde en aftale. En aftale om, at der skulle indkaldes til skatteforhandlinger om topskattelettelser i løbet af foråret 2016.

Men den aftale er regeringen løbet fra, efter at statsministeren tidligere i dag - ligesom finansministeren i går - udskød de bebudede forhandlinger. Og derfor er Liberal Alliance ikke længere forpligtet af den aftale om at stå bag regeringen, som parterne indgik efter valget i sommer.

Så klart er LA-formand Anders Samuelsens budskab i dag.

»Lars Løkke Rasmussen har løbet fra aftalen i regeringsgrundlaget. Derfor er vores garanti for regeringen væk,« siger han til TV2 News.

»Når Løkke siger A, at han må droppe den aftale, vi havde, så må jeg også sige B, at så dropper vi den aftale, vi havde om at støtte regeringen. Regeringen har bragt sig i en meget farligere situation,« siger Anders Samuelsen.

Liberal Alliances formand understreger, at han ikke går ud og vælter regeringen i morgen. Det er ikke hans mål, siger han. Men der er behov for en skattereform, og statsministeren er på vej ud på en forkert sti, siger Samuelsen.

»Han bevæger sig ud på en chancesejlads. Mit mål er ikke at vælte regeringen, men mit mål er at skabe en ordentlig politik i Danmark,« siger Anders Samuelsen og tilføjer om den skattereform, han mener, der er så stort et behov for:

»Jeg er bekymret over denne her tendens i dansk politik, hvor man går rundt om den varme grød, og man er bange for, at journalisterne siger, at vi laver en Ferrari-reform. Det er en øvelse, hvor vi fjerner noget bureaukrati. Det er ikke et spørgsmål om at gøre noget for de rige, men gøre noget for de mennesker, der står uden for arbejdsmarkedet og for de virksomheder, der gerne vil skabe vækst og arbejdspladser,« siger Anders Samuelsen.

Liberal Alliances formand fastholder, at partiet vil fortsætte en »konstruktiv« tilgang til samarbejdet med regeringen. Men man er ikke længere bundet af det noget for noget-forhold, som var tidligere, siger Samuelsen.

»Jeg håber og tror på, at det kan lykkes at komme igennem med en stor skattereform, men det handler om rettidig omhu, og jeg mener, at det er rigtigt at lave den nu,« siger Anders Samuelsen.

Skattedrama allerede i går

Allerede i går var Anders Samuelsen ude med lignende trusler mod regeringen. Det skete, da Claus Hjort Frederiksen åbnede for, at skatteforhandlingerne måtte udskydes.

Grunden er, at regeringen mener, den nuværende flygtningekrise er nødt til at blive håndteret, inden man kan give sig i kast med arbejdet med en skattereform.

I går fik det Samuelsen til ikke at ville garantere for regeringens overlevelse efter Grundlovsdag - hvis altså en skattereform på det tidspunkt stadig ikke var sat i værk.

I modsætning til Liberal Alliance var de Konservative mere afdæmpede i deres reaktion. Formand Søren Pape Poulsen afviste, at han ville vælte en borgerlig regering. Alternativet - at Enhedslisten skulle have indflydelse på udviklingen i Danmark - var simpelthen for dystert for Pape, lod han forstå.

Dansk Folkeparti bød i går finansministerens udskydelse af topskattelettelserne velkommen.

Opdateres